Uniós gyógyító

Földrajzi eredete okán a védett termékek uniós listájára került a magyar Alföld legendás gyógynövénye, az orvosi székfű vagy kamilla. Ezzel olyan, szintén védett hazai különlegességekkel került egy sorba, mint amilyen a pándi meggy, a hajdúsági torma, a gönci kajszibarack, a szegedi paprika.

Zöld FöldValló László2012. 03. 16. péntek2012. 03. 16.
Uniós gyógyító

Alföldünk sülevényes, szikes legelőin – ahol már szinte a fű sem nő – terem a világ egyik legismertebb házi gyógyszere, a kamillavirág, melynek hatóanyagát a legtöbb állam hivatalos drogként tartja nyilván a gyógyszerkönyvében. Napjainkban már termesztik is a kamillát, erre a változatra azonban az eredetvédelem nem vonatkozik.

Eredeti neve szikfű, ami ősi termőhelyére, a szikes pusztákra utal. Népszerűségét sokféle népi neve is mutatja, így hívják anyafűnek, katókának, teafűnek, papvirágnak, pipikének, szikivirágnak, mesterfűnek, szüzek anyjának is. Az orvosi székfű nem tévesztendő össze a parasztportákon is megélő rokonával, az ebszékfűvel, ami erősen hasonlít rá, azonban teljesen illattalan és gyógyászati szempontból is értéktelen. Az eredetinél sokkal kevésbé értékes a másik rokonfaj, a sugártalan székfű is, amelynek kúp alakú virágzatából a nyelves (vagy sugár-) virágok hiányoznak. Gyenge kamillaillatával sokakat megtéveszt: összekeverik az igazival.
 

Ezek is érdekelhetnek