Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ez idő tájt még teljes színében ragyog a kert, a határ – és azután? Bizony, az ősz és a tél kíméletlenül véget vet majd a ragyogásnak, addig azonban módunkban áll színeket, formákat átmenteni a nyárból: szárított virágok, termések formájában.
Elvileg mindent fölhasználhatunk a szárazvirág-csokorba, ami nekünk tetszik, ám egyes növények kimondottan alkalmasak erre. Így a kertből a sokszínű szalmavirágok, a szarkaláb, a cickafark (mely a fehér mellett rózsaszín és sárga változatban is létezik), a borzaskata, a levendula (ami ráadásul még illatos is), a vasvirág, a sóvirág, a pórsáfrány – s még sorolhatnánk. Az erdőkből, rétekről a mutatós lampionvirágot, a szagos bükkönyt, a szamárkórót (bojtorjánt) és a szamárkenyeret gyűjthetjük be. De ne feledkezzünk meg a fűfélékről sem, mert remekül száríthatók és jó kiegészítői lehetnek a csokroknak.
A szárítandó virágokat teljesen kinyílott, de még nem hervadó állapotukban, lehetőleg a nap legmelegebb időszakában szedjük le, mert ilyenkor a legkevesebb bennük a nedvesség. Célszerű mindet 5-10 szálas csokrokba fogni, a ruhafogasra fölkötni, s jól szellőző, sötét helyen szárítani. (Nem a tűző napon, mert az kifakítja a színüket.) A szalmavirág, a cickafark, a rózsa és a hasonlóan erőteljes növények szárítással tartósíthatók. A vékony szárú, törékeny szirmú virágokat azonban préselni érdemes: az árvácskából, a nefelejcsből, a sarkantyúkából például így lesz igazán szép száraz virág. A növényeket – óvatosan elterítve – újságpapírrétegek között préseljük (súlynak néhány könyv is megfelel). A lapokat kétnaponta cseréljük, hogy a növények folyamatosan száraz papírral érintkezzenek, így elejét vehetjük, hogy megpenészedjenek.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu