Gyilkos szépség

Ki gondolná, hogy e pompázatos vízimadár, költők és népmesék ihletője emberölésre is képes! Jóllehet nem mindennapi annak az amerikai férfinak az esete, akinek hattyú okozta a vesztét egy Chicago melletti tavon, a történet mindenképpen figyelmeztető.

Zöld Föld2012. 08. 17. péntek2012. 08. 17.
Gyilkos szépség

A sors tragikus fintora, hogy a bütykös hattyúkat éppen az áldozat telepítette a tóba és ő volt az első számú gondozójuk is. Aznap, amikor kajakjával fölkereste a madarait, az egyik váratlanul nekitámadt, s a kajak felborult. A férfi úszva menekült, miközben a madár folyamatosan, kíméletlenül üldözte, végül a szerencsétlen ember elmerült.

Az amerikai férfi épp a költési időszakban végezte ellenőrző csónaktúráját, amikor ez az egyébként sem a szelídségéről híres állat különösen agresszív. S mivel egyike a legnagyobb röpképes madaraknak (szárnyfesztávolsága a három métert közelíti, a hím súlya a 14 kilót is eléri), akkora az ereje, hogy a felnőtt embert is megfutamítja.

A bütykös hattyú Európában és Nyugat-Ázsiában honos – hazánkban nem védett – vándormadár, betelepítéssel a világ számos országában megtalálhatjuk. A mocsarakban és vadvizekben gazdag Közép-Európában egykor mindenütt honos lehetett, de mert vadásztak rá és a tojásait is gyűjtötték, erősen visszaszorult. Télen olykor ezer kilométert is megtesz, hogy az öreg kontinens enyhébb vidékén teleljen. Napjainkban sok természetes és mesterséges tó dísze, ahol a túlszaporodása gyakran jelent gondot. A kifejlett példány tollazata tiszta fehér, csőre fölött a bütyök (amiről a nevét kapta) fekete.

 

Ezek is érdekelhetnek