Kincset érő hőkutak

Elsők között juthat olcsó és környezetkímélő fűtőenergiához hazánkban a borsodi megyeszékhely – Kelet-Közép-Európa legnagyobb, mintegy 24 millió eurós geotermikus hőt hasznosító beruházásának köszönhetően. Ugyanis nemrég befejezték a kutak fúrását Miskolc környékén.

Zöld FöldKeresztény Gabriella2012. 12. 10. hétfő2012. 12. 10.
Kincset érő hőkutak

Ugorjunk vissza időben 2010. augusztus 23-ig, amikor a Miskolc melletti Mályiban beindult a próbafúrás. A 2310 méter mélyről felbuggyanó, 100 foknál melegebb víz hozamát percenként 6 ezer literre becsülték. Mindez többszörösen felülmúlta a várakozásokat! A sikeres próbafúrás után a PannErgy Nyrt. húszéves szerződést kötött az ország második legnagyobb távfűtési rendszerét üzemeltető közszolgáltatóval a geotermikus távhőrendszer közös kialakítására. A fúrás során elért magas vízhozam és hőfok ugyanis – Bokorovics Balázs, a társaság igazgatótanácsának elnöke szerint – nemcsak a hő- és melegvíz-szolgáltatást, de elektromos áram termelését is lehetővé teszi. Ráadásul a megújuló energia hasznosítása környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból egyaránt példaértékű a városoknak.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: mostanáig Mályi-Kistokaj térségében zöldmezős beruházásban megépült két termelő, három visszasajtoló kút, továbbá végéhez közeledik a meleg vizet szállító csővezeték építése Miskolcon. A földgázhoz képest olcsóbb, minimális szennyezőanyagot kibocsátó földhő reményeik szerint még idén eljut az avasi lakótelepen tízezernél is több panellakásba a Miskolci Geotermia Zrt. által. Mivel a geotermikus hő lakossági felhasználása mellett az avasi városrész közüzemeinek rendszerhez kapcsolása is fontos, első fázisban már az egyetem és az uszoda csatlakozási rendszerét is kiépítették. A távlatokat illetően az avasi lakótelepet melegítő geotermikus energia másodlagos felhasználásával fűtik majd a miskolci Agrokultúra Kft. beruházásaként épülő, a város közintézményeinek konyháit zöldségfélékkel ellátó, mintegy 8 ezer négyzetméteres fóliaházat is – ezzel jóval gazdaságosabb lesz a termesztés.

A távhőszolgáltatás díjtételeit a Nemzeti Fejlesztési Miniszter állapítja meg. Az elmúlt fűtési szezonban Miskolc az egyik legkedvezőbb áron szolgáltatott. Miskolc város vezetésének az a célja, hogy hosszú távon a megújuló energiák minél nagyobb mértékű bekapcsolásával a távhőszolgáltatás díjtételei a földgáz alapú hőtermeléshez képest csökkenjenek.