Iszonyatos kín egy levesért

Megdöbbentő felvétel: az állatvédők tiltakozása miatt a házak tetejére menekítették portékájukat a cápauszonyárusok. Mivel a gazdag emberek asztaláról nem hiányozhat a cápauszonyleves, a hozzávalóra – ahogyan a bővül az ínyencségek luxusmenüjéből rendelők tábora – egyre nagyobb az igény.

Zöld Föld2013. 01. 15. kedd2013. 01. 15.

Kép: HONG KONG-CHINA-ENVIRONMENT-SPECIES-SHARK-FOOD, Fotó: ANTONY DICKSON

Iszonyatos kín egy levesért
HONG KONG-CHINA-ENVIRONMENT-SPECIES-SHARK-FOOD
Fotó: ANTONY DICKSON

Pontosan ezért ádáz küzdelem indult a cápák elfogásáért, az irtásszámba menő halászat pedig az egyedek számának végzetes csökkenését idézte elő. Kína – Hongkongot és Tajvant is beleértve – a cápauszony legnagyobb piaca, a világ fogyasztásából 95 százalékkal részesedik. A cápauszonyleves az utóbbi években a jelentősebb bankettek, vacsorák nélkülözhetetlen elemévé vált. Becslések szerint csak Hongkongba évente százezer tonna cápauszonyt hoznak be, nagy részüket esküvőkön használják fel.

Tavaly a legnagyobb közösségi oldalon több ezer hongkongi kezdeményezte, hogy az ünnepségeken többé ne szolgáljanak fel cápauszonylevest. Az állatvédők támogatóikat arra hívták fel, hogy aki teheti, gyakoroljon nyomást az éttermekre, illetve felvetették: vezessenek be adót a cápauszonylevesre.

Igazából világszerte a törvényhozók állíthatnak gátat a cápauszony forgalmazásának, s ezzel a cápák legyilkolásának. Az Európai Unió már 2009-ben figyelmeztetett, hogy mintegy harminc cápafaj került közel a kihaláshoz, ezért tervet dolgoztak ki az Európa vizeiben élő cápafajok védelmére. Az angol, francia, spanyol és portugál halászok az ázsiaiakhoz hasonlóan a kifogott cápának csak az uszonyait vágják le, a megcsonkított halat visszadobják a vízbe, s az lassú kínhalállal pusztul el.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek