Micsoda pezsgés a jég alatt!

Nem is hinné a laikus, micsoda nyüzsgés kezdődik ilyentájt a helyenként jéggel fedett tavak, patakok, de még a nagyobb pocsolyák vizében is.

Zöld FöldO. Horváth György2013. 03. 02. szombat2013. 03. 02.

Kép: lillafüredi első magyar pisztrángtelep hal egészséges táplálkozás

Micsoda pezsgés a jég alatt!
lillafüredi első magyar pisztrángtelep hal egészséges táplálkozás

Az alig 4-5 fokos vízben már szaporodnak a baktériumok, a planktont alkotó állatok, papucsállatkák, kerekesférgek, de még az alsóbbrendű rákok, mint a kandicsok, vízibolhák is megélénkülnek. Ha a nagyobb tavak jege alá látnánk, bőven találkoznák megszerelmesedett csukákkal is: már beindultak, javában tart az ívásuk.

E krokodilfejű ragadozó halunk nem is a víz hőmérsékletének emelkedése hatására kezd ívni, fontosabb kiváltó tényező a napos órák számának növekedése. Lehetnek még fagyos éjszakák, de a nap már legalább egy órával később megy pihenőre, mint tette karácsony napjaiban.

Ezzel a csuka szinte egyedül áll a halvilágban: többi halunk számára a víz hőmérséklete a döntő, pontosabban annak hőösszege. Hasonlóan működnek, mint a gyümölcs- és más fáink. Ezért van az, hogy a horgásznak elég ránéznie például a sárgálló aranyvesszőre, s tudja, hogy szerelmesek a jászkeszegek, a paducok. Vagy ha később rápillant a mézelő akácra, tudja, hogy ívnak a harcsák. Ekkoriban halaink szinte bolondok, ezért van az, hogy 12 halfajunkat fogási tilalommal védik. Köztük az év a csukával kezdődik: február 15-től március 29-ig tilos rájuk horgászni. Ilyenkor nem egyesével, hanem csapatokba verődve keresik fel a partszéli sekély vizeket.

A csukaikra sokkal nagyobb a pontynál, keszegnél megszokottnál, átmérője a 2,5 millimétert is eléri. Ebből adódik, hogy a kikelő lárva is nagy, fejlett. Igaz, két hétig növényekre tapadva fejlődik a szikzacskójában tárolt élelemből, de utána már igazi vadász: előbb állati planktont, majd kétcentis korától kishalakat eszik. Ezért is kell néhány héttel korábban világra jönnie, mint a többi halunknak. Mert mire azok kikelnek, addigra a csuka már nagyobb, s vígan üldözőbe veheti békésebb haltársai lárváját – de nem kíméli saját, kisebb testű testvéreit sem.

Hegyi patakjaink némelyikében már náluk is nagyobbak a néhány hete kikelt pisztrángok. Azért érdekesek, mert a szüleik még novemberben-decemberben rakták le az ikrákat, ám azokból csak egy hónap után bújnak elő a lárvák. Januárra viszont már szinte biztosan vadásszák a vadászni valót – s maguk is zsákmánnyá válhatnak a nagyobb halak számára.

A csuka egyébként nincs egyedül: március 1-jétől tilos horgászni a süllőre, a balinra: őket április 30-ig védi a törvény. Ahogy a kősüllő és a kecsege tilalma is március 1-jén kezdődik, de ezeknél egészen május 31-ig tart.