Bölcsőtől a szemétsírig

Gondolt már arra, vajon mi történik régi mobiltelefonjával, lerobbant hűtőszekrényével, leselejtezett tévéjével vagy elavult laptopjával a lomtalanítást követően? Talán hihetetlenül hangzik, de igen nagy annak az esélye, hogy a kínai gyárakban összerakott kacatjaink nagy része, kiszámíthatatlan Föld körüli pályájuk végén, újból Kínában köt ki – szemétként.

Zöld Föld(markos)2013. 07. 05. péntek2013. 07. 05.

Kép: A Chinese worker walks on piles of waste TV sets and other electronics at a recycle station in Chengdu city, southwest Chinas Sichuan province, 6 March 2012. How to increase domestic consumption has become a priority task for the Chinese government as the country attempts to move away from dependence on exports with its traditional markets in developing countries struggling. The countrys commerce minister, Chen Deming, said on March 7 that a subsidy scheme to encourage rural residents to buy household appliances and consumer electronics has yielded positive results and will continue until the end of this year. The government will then focus its efforts on promoting the recycling of discarded electronics and old cars., Fotó: Gu dao cd

Recycling of electronics, cars to boost Chinas domestic demand
A Chinese worker walks on piles of waste TV sets and other electronics at a recycle station in Chengdu city, southwest Chinas Sichuan province, 6 March 2012. How to increase domestic consumption has become a priority task for the Chinese government as the country attempts to move away from dependence on exports with its traditional markets in developing countries struggling. The countrys commerce minister, Chen Deming, said on March 7 that a subsidy scheme to encourage rural residents to buy household appliances and consumer electronics has yielded positive results and will continue until the end of this year. The government will then focus its efforts on promoting the recycling of discarded electronics and old cars.
Fotó: Gu dao cd

Az ENSZ közelmúltban megjelent jelentése szerint Kína a világ legnagyobb e-szemét lerakóhelye, a Föld e-lomjainak 70 százaléka kerül az ázsiai országba. Ezek többsége illegális módon érkezik az országba, mivel az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyezménye tiltja az e-hulladékok szállítását a fejlett országokból a Kínához – vagy a szemétüzletben szintén érdekelt Vietnamhoz – hasonló országokba. A soha véget nem érő technológiai fejlődésnek és az ezzel egyidejűleg a feneketlen bendőt jóllakatni képtelen „e-fogyasztóknak”, valamint a könnyen kijátszható szabályozásnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a Kína délkeleti részén fekvő Guiyu városa lett a világ minden tájáról érkező technoszemét fő elosztóközpontja és egyben legnagyobb hulladékfeldolgozó manufaktúrája. Az évek során Kína legszegényebb régióiból idevándorolt emberek tízezrei váltak az e-kacatok szakértőivé. Ameddig a szem ellát, rozoga műhelyek, előttük a járdán kalapáccsal, fúróval a kezükben üldögélő szerelőmunkások bontják legapróbb elemeire a hegyekben tornyosuló háztartási eszközöket. A 150 ezer lakosú város utcáit műanyag kupacok, kábelerdők, felismerhetetlenségig megcsonkolt fémvázak borítják, értékük és lehetséges újraárusításuk szerint szakszerűen kupacolt alkatrészek mindenfelé. Az utca egyik felén zöld és arany áramkörök hevernek hatalmas halmokban, a másikon asztali számítógépek fémelemei – jellegzetes guiyui városkép.

A több nemzedék óta egész családokat foglalkoztató szemétbizniszből – becslések szerint 5500 ilyen garázsvállalkozás működik a nagyvárosban – Kína legszegényebb régióiból ide vándorló, képzetlen munkások hada próbál megélni, apáról fiúra hagyományozva ezt a csöppet sem veszélytelen foglalkozást. Az ólommal, rézzel, kadmiummal és egyéb mérgező vegyi anyaggal dolgozó szerelők saját egészségüket viszik vásárra. A Shantou Egyetem orvosi karán végzett vizsgálat szerint már a gyerekek vérében is igen magas az idegrendszert károsító ólom tartalma. A generációk óta szemétből élő helyieket mindez kevéssé izgatja, legtöbben úgy vélik, a sósav és társaik alig befolyásolják az egészségüket, ráadásul ez az életforma jóval nagyobb szabadságot ad számukra, mintha elmennének egy szigorú munkarend szerint működő gyárba robotolni.

A hulladékboncnokokat hidegen hagyja az a 2013-as, E-szemét Kínában címet viselő ENSZ-jelentés is, mely szerint Guiyu a hulladékfeldolgozás eredményeként a térség legszennyezettebb települése. Az áramkörök kiégetésekor felszabaduló nehézfémekből, a tengernyi műanyagból és sósavból bőven jut nemcsak a szerelőmunkások szervezetébe, de földbe, vízbe, levegőbe is, a város fölött folyamatosan terjeng a szemet égető, orrot facsaró füst és bűz. A környezetpusztítás olyan méreteket öltött, hogy a szomszédos tartományokból az egykor jó rizstermő vidéknek számító Guiyuba vándorolt gazdák már nem mernek inni a vezetékes vízből, sőt saját rizstermésüket sem tartják fogyasztásra alkalmasnak. A farmerek bizalmatlansága nem alaptalan. Május elején robbant ki Kína egyik legnagyobb élelmiszerbotránya: a szemétfeldolgozótól 400 km-re található Guangzhou városában a helyi árusoknál, éttermekben és egyetemi menzán felszolgált rizsben rekordmennyiségű kadmiumot mértek. Azt, hogy kinek a tányérjába kerül a „szemetes” rizsből, senki nem tudhatja, hiszen a csomagoláson nem szerepel a „Származási hely: Guiyu” elrettentő felirat. 

Ezek is érdekelhetnek