Nincs esélyük a gyomoknak

Ugyan milyen a jó sör? Kesernyés-édeskés, arany-karamell testét fehér hab koronázza, oltja a szomjat, s enyhén bódít is. Arról nem is beszélve, hogy magas az antioxidáns-tartalma, nyomelemekben gazdag, és vegyszermentes is. Mint az első magyar biosör.

Zöld FöldHardi Judit2013. 07. 22. hétfő2013. 07. 22.

Kép: Budapest, 2013. július 4. Kovács Krisztián labortechnikus komló- és malátafajtákat rendez az új Alakor sör bemutatóján a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének sörfőzőlaborjában 2013. július 4-én. A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja, a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft., valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 2008-ban fogott össze, hogy létrehozzák az egyik legősibb gabonaféléből, az alakorból, más néven egyszemű búzából főzött első hazai biosört. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Kovács Krisztián
Budapest, 2013. július 4. Kovács Krisztián labortechnikus komló- és malátafajtákat rendez az új Alakor sör bemutatóján a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének sörfőzőlaborjában 2013. július 4-én. A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja, a Corvinus Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft., valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. 2008-ban fogott össze, hogy létrehozzák az egyik legősibb gabonaféléből, az alakorból, más néven egyszemű búzából főzött első hazai biosört. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Öblös üvegpohárból kóstoljuk az első ilyen hazai terméket a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipar Tanszékén, miközben mellettünk hatalmas érlelőedényekben készül a többi sok-sok liter folyékony kenyér. Több napos-hetes munka eredménye, amit kortyolunk. Hogy mind ez idáig eljussunk, persze sokéves kutatómunkára, tervezésre, kísérletezésre, gondos kivitelezésre volt szükség. Mert amit kezemben tartok, nemcsak attól különleges, hogy vegyszermentesen készült. Már maga az alapanyag, az alakor gabona is unikumnak számít, hiszen ez a tízezer éves múltra visszatekintő búzafajtát itthon ritkán használjuk – főleg a serfőzés terén. Pedig méltatlanul hanyagoljuk. Az alakor ugyanis rendkívül ellenálló a főbb gombabetegségekkel szemben, s ahol az alakor megveti erős gyökérzetét, olyan intenzív növekedésbe kezd, ami mellett esélye sincs a gaznak. Ezért kiválóan megfelel az organikus, azaz biotermesztésnek – nem szükséges sem gyomirtót, sem műtrágyát, sem gombaölőt bevetnünk, mégis szép termést érhetünk el. Arról már nem is beszélve, hogy ezen ősi gabonának nagyon magas az antioxidáns-tartalma, ebből következik, hogy egészségvédő hatása sem mellékes. Ezek után nem is volt kérdés, hogy a biosör alakor búzából készül majd.

A munka neheze azonban csak az alakor kiválasztása után kezdődött. Az egyetem oktatói és diákjai, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. munkatársainak több éven át tartó, összehangolt munkájára volt szükség, hogy kezünkbe vehessük a biosöröspalackokat. Figyelembe kellett venni a szigorú, biominősítést előíró szabályokat, például igazolni kellett, hogy a búza tiszta – azaz több éve vegyszermentes – táptalajban fejlődött, és hogy a maláta szintén rendelkezik bio tanúsítvánnyal.

Hogy akár mi is ellenőrizhessük, mivel is frissítjük magunkat, minden palack egyedi sorszámot kapott. E jelölés alapján – az internet segítségével – nyomon követhetjük, a kezünkben tartott nedű milyen alapanyagokból és mikor készült, mikor palackozták, kinek a kifőzdéjéből szállították hozzánk, egészen a poharunkig.