Bécsi kukabúvárok

A világ módosabb felén egyre inkább feledésbe merül nagyanyáink intő szava: az étel szent, minden morzsáját meg kell becsülni! Ahol bőséggel kerül az asztalra élelem, ott sajnos a kukába is bőven jut az ennivalóból. Ennek a cseppet sem szívderítő jelenségnek akar gátat szabni az osztrák főváros, ahol hétfőn kampányt indítottak az ételpazarlás ellen.

Zöld Föld(markos)2013. 08. 17. szombat2013. 08. 17.
Bécsi kukabúvárok

Az akció plakátján megterített asztal látható, ám rajta étel helyett teli szemeteszsák, ezzel az üzenettel: „Egye meg, ne dobja el: évente háztartásonként 400 euró értékű (120 ezer forintnyi) élelmiszer végzi a kukában!”

Bármily szomorú, de a szlogenben semmi túlzás nincs. A bécsiek évente 70 ezer tonna még ehető táplálékot dobnak ki, ami azt jelenti, hogy a császárváros minden egyes lakója 40 kilogramm ennivalót tesz a szemétbe még a szavatossági idő lejárta előtt. A bécsi hulladék 14 százaléka élelemből áll! A mostani kampány célja, hogy az embereket meggyőzzék az étellel való tudatosabb gazdálkodás jelentőségéről. „Mindannyian jól ismerjük a jelenséget: aki bevásárolni megy, túl sokat pakol a kosarába, a hűtőben tárolja, míg le nem jár a szavatossága, aztán gyakran bontatlanul, ám még ehető állapotban mehet az étel a kukába” – mondta Ulli Sima, az önkormányzat környezetvédelmi tisztviselője.

A mostani kezdeményezés ellenére egyébként Bécs e téren sem a legrosszabb nyugat-európai nagyváros. A tehetősebbek a megmaradt élelmiszert gyakran ajánlják fel a szociálisan rászorulóknak. Évente átlagosan 2252 tonna táplálkozásra alkalmas étket adományoznak különböző szociális intézményeknek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya szerint évente mintegy 1,3 milliárd tonna táplálék válik hulladékká.
 

Ezek is érdekelhetnek