Ha még nem tettük, érdemes kipróbálni

Hagymák a télben. - Ilyenkor, augusztus második felében vetjük az áttelelő (kétéves) hagyma magját. Ha még nem tettük, érdemes kipróbálnunk, mert kora tavasszal jó minőségű termésre számíthatunk: már március közepétől (amikor a dughagymát még el sem ültettük) zöldhagymaként, május elejétől pedig főzőhagymaként hasznosíthatjuk.

Zöld FöldValló László2014. 08. 13. szerda2014. 08. 13.

Kép: hagyma,föld,agrar,elelmiszer,mezogazdasag,kapalas,foldmuveles foto:sarkozy gyorgy 2009.06.14.

Ha még nem tettük, érdemes kipróbálni
hagyma,föld,agrar,elelmiszer,mezogazdasag,kapalas,foldmuveles foto:sarkozy gyorgy 2009.06.14.

A nyárra beérő termés eltarthatósága pedig lényegesen jobb lesz, mint például a márciusi magvetésből származó (egyéves) hagymáé. Az eredményes termesztéshez fontos a vetési időpont: júliusban vetve fennáll a veszély, hogy a növény télig „túlfejlődik”, és tavasszal már magszárba megy. Szeptemberben vetve pedig félő, hogy a kis hagymanövény a tél beálltáig nem erősödik meg, s a hidegben elfagy.

Az áttelelő hagymát valamilyen már trágyázott zöldségnövény után vessük, frissen trágyázott földbe nem ajánlott. Mint ahogy önmaga után sem, leginkább növényvédelmi okok miatt. Gondosan készítsük elő a talaját, ássuk föl, és ha lehet, tömörítsük is a földjét.

A magvetés ajánlott sortávolsága 30 centi, a magok a soron belül 3-4 centi mély barázda aljába, egymástól 10-15 centire kerüljenek, hogy a hagymák jól kifejlődhessenek. Az időzítés mellett az áttelelőhagyma-termesztés kulcskérdése a fajta: értelemszerűen csak a télállók jöhetnek számításba, mint például a magyar nemesítésű Tisza I., míg a külföldiek közül a Radar, a Meteor F1, a Siberia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek