Nem gusztusos látvány, a bűznek a környék sem örül, de a kert meghálálja

Valamennyi szerves trágya javítja a talaj fizikai tulajdonságait, művelhetőségét, víz- és levegőellátottságát. A laza talajokat dúsítja, így kötöttebbé teszi; a kötött talajokat lazítja. Szakértők a hatását általában 4 évre becsülik, az első évben a tápanyagoknak csak mintegy 40-50%-a bomlik el és hat. Kisebb mennyiségben káliumot, foszfort, nyomokban kalciumot, mangánt és ként is tartalmaz. Származhat baromfiktól vagy galamboktól is, de ügyeljünk arra, hogy ellenőrzött, nem gyógyszerezett állatoktól eredő anyaggal gondozzuk a kertet.

Zöld FöldL. G.2014. 08. 04. hétfő2014. 08. 04.

Kép: Baromfi tyúk csirke Járosi Lívia és Tamás Balatonhenye 2012.09.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Nem gusztusos látvány, a bűznek a környék sem örül, de a kert meghálálja
Baromfi tyúk csirke Járosi Lívia és Tamás Balatonhenye 2012.09.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A galambtrágya alkalmazása nem új keletű ötlet, hiszen a leggazdagabb, legértékesebb szerves trágya.

Emlékszem rá, amikor apám a hetvenes években a padlásról összesöpört száraz galambtrágyát vízzel összekeverve érlelte, gyakran hetekig. Nem gusztusos látvány, de töltsünk meg egy hordót a harmadáig trágyával, majd öntsük fel vízzel. A galambtrágya a leggazdagabb trágyák egyike, minden kerti kultúrára alkalmazható, a gyümölcsfáktól a virágzó dísznövényekig. A galambtrágyára esküsznek a citrusféléket nevelő kertészek is.

A baromfitrágya a hőfejlesztő trágyák közé tartozik, fő tápanyaga a foszfor, de emellett magas a kálium- és a nitrogéntartalma is. Óvatosan kell vele bánni: közvetlenül ne tegyük a növények tövéhez, mert perzsel. Vagy vízzel hígítva, vagy földdel keverve komposztáljuk, nitrogénje miatt a hagyományos komposzthoz is jó adalék. Egy másik receptúra szerint csalánázalékot is dúsíthatunk baromfitrágyával.

A 200 literes hordóban gyűjtött esővízbe tegyünk félzsáknyi csalánlevelet és két lapát trágyát. A szomszédok nem örülnek majd a kotyvasztásnak, de a növények meghálálják a gazdag tápanyagpótlást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek