Jár az ásó, mint kés a vajban

Kertésznaptár: Szüret és új tervezés. - Miközben a szüret és a betakarított termések feldolgozása, tárolása adja a munkák dandárját, már mutatkoznak a következő termesztési ciklus feladatai is. Készüljünk a gyökérzöldségek soron következő betakarítására, amihez lehetőleg napos, száraz időt válasszunk. A termelvényektől megtisztított ágyásokban elkezdhetjük az ásást (a jól átázott földben most úgy jár az ásó, mint kés a vajban), tervezhetjük a „fejlesztéseket” a szőlőben, gyümölcsösben, díszkertben – meghatározva az új szerzemények fajtáját és helyét a kertben.

Zöld FöldValló László2014. 09. 26. péntek2014. 09. 26.
Jár az ásó, mint kés a vajban

- Csak a jól beérett mandulát, diót, mogyorót tegyük el télire, különben a termés a tárolás során sokat veszíthet a minőségéből: ráncosodik, súlya csökken. Fontos, hogy a tárolóhelyiség szellős és száraz legyen (nem penészes, dohos), ahol ritka szövésű zsákokba téve helyezzük el a héjasgyümölcsűeket. De ha van helyünk (pl. a padláson), célszerűbb vékony rétegben elteríteni a termést, mert így jobban átláthatjuk.

- Ha napos, száraz idők köszöntenek ránk, hamarosan szedhetjük a birsalmát is. Szedésre akkor érett a termés, amikor a sűrű szőrborítás kezd lekopni a héjról, s kialakult a fajtára jellemző szín, méret, íz és illat. A tárolt birs csak idővel (némely fajta februárra) éri el azt a puhaságot, hogy fogyasztható legyen. (Korábban hiába próbálkozunk, csak belevásik a fogunk.) Fontos tudni, hogy a termés ütődésre, nyomódásra nagyon érzékeny (héja hamar megbarnul, húsa gyorsan megromlik), ezért úgy bánjunk vele, mint a hímes tojással. Ha már lehullt a birs, azt mielőbb dolgozzuk föl befőttnek, sajtnak, mert csak rövid ideig marad egészséges.

- Ha díszfával, díszcserjével tervezzük gazdagítani kertünket, körültekintően válasszuk ki a fajt, fajtát (változatot), figyelemmel a díszítőértékére és növekedési erélyére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek