Kertben termett kövek - megvan a maguk fontos szerepe

"Üzenjük" rovatunkban Veszelszky Éva válaszolt olvasónk kérdésére.

Zöld FöldVeszelszky Éva2014. 09. 04. csütörtök2014. 09. 04.
Kertben termett kövek - megvan a maguk fontos szerepe

Bálint Géza, Biatorbágy. A kertben termett kövek és sziklák nem csupán díszítő értékűek, inkább természeti adottságként érdemes velük számolni. Az apróbb kövek lazán, levegősen tartják a talajt, tömegben segítik a talajvíz mozgását. A nagyobb szikláknak ismert a hőmérséklet-kiegyenlítő szerepe is, nyáron begyűjtik a Nap energiáját és folyamatosan adják át a környezetnek. A nagyobb kövek alatt a talaj hűvös és nedves marad, ezért a növények gyökerei és a kisebb állatok is ide húzódnak.

Ősszel a kövek alatt a talaj később és kevésbé fagy meg, míg tavasszal lassabban melegszik fel. A termett kövek ásványi összetétele, fizikai szerkezete egy-egy tájegységre jellemző, hat a talaj összetételére, vízgazdálkodására, közvetve a klimatikus viszonyokra is.

Ahol kemény mészkő az alapkőzet, a szárazságtűrő növények érzik jól magukat. A növények kisebbek, zömökebbek, termésük általában apróbb, de édesebb, ízesebb, hosszabb ideig tárolható. A bazalt és andezit kőzeteken gyengén savanyú a talaj, bujább a növényzet, a termés zaftosabb, levesebb. A vulkánikus kövek folyamatos mállásával a talajok ásványi anyagokban gazdagabbak, a mállott kőzet a talajt lazán tartja, így jó a víztartó képessége, tehát a vulkanikus talajok nagyon termékenyek.

Mindezeket figyelembe véve a termett kövek helyben megtartása, értékeinek kamatoztatása egy-egy tájegység természeti kincse. Amikor csupán a díszítőjegyek alapján távoli tájak kőzeteit helyezik el, figyelmen kívül hagyják, hogy a kőzetek meghatározóak a növény- és állatvilág kialakulásában, így a mozgatásuk egyre nagyobb zavart okoz a természet rendjében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek