Régi almák felfedezése 1.: Húsvéti rozmaring

Most induló sorozatunkban azokat a régi almákat vesszük sorra, amelyek valaha közismertek voltak, ám az új külföldiek kiszorították őket. Ezek egy részét némely faiskolák is szaporítják, más részüket a fajták szerelmesei tartották/ tartják fönn szemzéssel, oltással.

Zöld FöldValló László2014. 10. 02. csütörtök2014. 10. 02.

Kép: Húsvéti rozmaring alma. 2008.03.20. Fotó: Bohanek Miklós

Régi almák felfedezése 1.: Húsvéti rozmaring
Húsvéti rozmaring alma. 2008.03.20. Fotó: Bohanek Miklós

A bemutatandó régi, többségükben magyar almák nem hibátlanok ugyan, de termesztési értékük jóval nagyobb annál, mint hogy puszta nosztalgiából telepítsük őket.

Sorozatunk első darabja a Húsvéti rozmaring, amely talán a leginkább tartotta magát még a nagy fajtaváltás mindent elsöprő lendületében is. Noha gyümölcse lehetne ízletesebb, nagy értéke, hogy decembertől júniusig fogyasztható.

Emellett jól szállítható és egyszerű körülmények között tárolható. Hátránya, hogy későn fordul termőre, ám akkor már bőven terem, de szakaszosságra (nagy termések után kihagyó esztendő) hajlamos.

Fája erős növekedésű, félgömb alakú, nagy koronát nevel. Gyümölcse középnagy vagy nagy, enyhén kúposodó, vastag, erősen viaszos héjjal, október elején-közepén szüretelhető. Betegségeknek ellenálló, igénytelen fajta, oltványa kapható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek