Mutatós, ízletes és híresen igénytelen

Snidling az ablakban. - Híresen igénytelen növényünk a metélőhagyma (vagy snidling). Kiválóan tűri a hideget-meleget, a szárazságot (az alföldi száraz, meleg nyarakat is jól átvészeli). Miután kevés fénnyel beéri, félárnyékban, gyenge fényben is termeszthető. Magról vagy tőosztással az év bármely időszakában szaporíthatjuk.

Zöld FöldV. L.2014. 12. 14. vasárnap2014. 12. 14.

Kép: Metélőhagyma metélöhagyma snidling a konyhában fűszernövény füszernövény 2014.12.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Mutatós, ízletes és híresen igénytelen
Metélőhagyma metélöhagyma snidling a konyhában fűszernövény füszernövény 2014.12.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Termesztésének legajánlottabb módja a márciusi magvetés, amiből őszre megerősödött és fölszedhető tövek fejlődnek. Magvait 20 centiméteres sortávolságra vessük, azon belül a növények mintegy kis sövényt alkotva sorakoznak. A kertben a snidling tavasztól őszig folyamatosan szüretelhető. Ha gyakran szedjük, öntözéssel gyorsíthatjuk a fejlődését.

Téli hajtatáshoz a hagymát még a fagyok előtt ásóval szedjük föl. (Amit kinn hagyunk belőlük, azok a következő tenyészidőban új sarjakat hoznak.) A betakarított növényeket tisztítsuk meg az elszáradt hajtásoktól, s vagy pincében tároljuk, vagy eleve azokba a cserepekbe, műanyag ládákba, lapos edényekbe tegyük (földlabdával együtt), amelyekben majd hajtatni fogjuk.

Ha elhatároztuk a hajtatást, a becserepezett növényeket tegyük meleg, világos helyre, öntözzük be alaposan, de ezt követően már csak annyi vizet adjunk nekik, hogy ki ne száradjanak. (Túlöntözve a hagymák elrothadnak.) Ablakban, verandán, de erkélyen is hajtathatjuk. Akkor vágjuk, amikor a levelek már több mint 10 centisek. Az első vágás után újra fejlődik és még egyszer vágható.

A metélőhagyma saláták, mártások jó ízesítőanyaga, hidegtálak mutatós és ehető dísze.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek