Régi almák felfedezése 8.: Nyári csíkos fűszeres

Fahéjalma néven is ismert, hazánkban nagyon régóta termesztett, sokfelé elterjedt fajta. Oltványát néhány faiskola ma is kínálja.

Zöld FöldValló László2014. 12. 02. kedd2014. 12. 02.

Kép: <KENOX S860 / Samsung S860>

Régi almák felfedezése 8.: Nyári csíkos fűszeres
<KENOX S860 / Samsung S860>

Kicsi vagy középnagy gyümölcse vékony héjú, zömök, tojásdad alakú, éretten szalmasárga alapszínű, amely kárminpirossal sűrűn csíkozott. Hullásra nem hajlamos. Húsa bő levű, sárgás, olykor enyhén rózsaszínes, íze édes-savas, igen kellemesen fűszeres, ámde túléretten erősen kásásodik. Fája edzett, erős növekedésű, ágai kezdetben fölfelé törnek, idővel lehajló, ritkás, terebélyes koronát alkotnak.

Alkalmas termőhelyen, így például a Nyírség és a Nyugat-Dunántúl nyirkos talajain bőven terem, de ott is csak erős vagy középerős növekedésű alanyon. A száraz alföldi viszonyok közé a legkevésbé való. Gyümölcse, amely szeptember végén, az északibb tájakon október elején-közepén érik, frissen fogyasztva (nem túlérve) kiváló csemege.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek