Régi almák felfedezése 9.: Kisasszony és a többiek

Sorozatunkban régi almákból válogattunk, különös tekintettel mai hasznosíthatóságukra.

Zöld FöldValló László2015. 01. 15. csütörtök2015. 01. 15.

Kép: Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin aranyparmen 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

Régi almák felfedezése 9.: Kisasszony és a többiek
Magyar őshonos alma fajták típusok gyümölcs egészség táplálkozás étel vitamin aranyparmen 2014 09 20 Fotó: Kállai Márton

A régi magyar fajták mellett néhány Európában közismert történelmi fajtát is tollhegyre tűztünk, mint amilyen a Téli arany parmen (képünkön), amelynek illatos, fűszeres gyümölcsét ma is sokan kedvelik.

De folytathatnánk még a sort, szólhatnánk a Kecskemét környékén egykor elterjedt Téli piros pogácsáról, ami kiváló étkezési alma, de a Goldennel, Starkinggal, Idareddel folytatott versengésben alulmaradt.

Mint ahogy sok más alma is, amelynek már csak az emléke él, mint a Kisasszony, a Kéresi muskotály, a Marosszéki piros páris fajtáké.

Ám vannak olyanok, melyeket a faiskolák szaporítanak. Nem hibátlanok, de mint különleges ízű, zamatú almák, érdemesek lehetnek arra, hogy ültessünk belőlük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek