A Szabad Föld Kertje: Elrajtolunk

FEBRUÁRT ÍRUNK, az idő enyhe és a föld sem fagyos. Bizonyára minden rendes kertész keze viszket a türelmetlenségtől: menne már ásni, vetni. Igen, alig egy hónap, és jön a tavasz! Most még kicsit várni kell a munkákkal, de itt az utolsó pillanat, hogy tervezgessünk: mit, hová, mikor ültessünk a kertbe?

Zöld Föld(hogy)2015. 02. 07. szombat2015. 02. 07.

Kép: Veteményes vetömag szórása virágládába metélőhagyma mag metélöhagyma fűszernövény füszernövény 2015.02.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

A Szabad Föld Kertje: Elrajtolunk
Veteményes vetömag szórása virágládába metélőhagyma mag metélöhagyma fűszernövény füszernövény 2015.02.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Néhány hét és elárasztják a boltokat a vetőmagoszacskók. Előszedhetjük hát a tavalyról eltett magvainkat is, hiszen február közepénvégén el kell vetni az első saját palántáinkhoz szükségeseket. Az ablakok párkányán sorra jelennek meg a beültetett ládák. Végre tehát indul a szezon.

Most, hogy még nem fagyott át a talaj, ássunk ki néhány vödörrel, tegyük el olyan helyre, ahol nem fagy meg. Ki tudja, két hét múlva, mikor vetnénk, nem lesz-e vastagon átfagyva a kerti talaj. Hasonlóan érdemes a komposztáló aljából néhány vödörrel kitermelni egy kis humuszt.

Ha itt az idő, a ládákat töltsük meg földdel, tegyük melegebb helyre, majd vessük el beléjük a paradicsom- és paprikamagokat. Érdemes ezekkel kezdeni – az uborka, tök, dinnye gyorsan fejlődik, elég márciusban elvetni. Az idén a helybevetéssel próbálkozom, a kabakosokat inkább kis fóliaalagúttal fogom védeni a hideg ellen. Tapasztalatom szerint ezek igen érzékenyek a kiültetésre: akárhogy edzettem is tavaly bő egy hétig, megsínylették a fóliasátor utáni szabadföldes létet. A palántázott uborka csak egy-két héttel kezdett előbb teremni, mint a szabadföldbe vetett. Tavalyról fogtunk ökörszív-paradicsomot, ez a fajta boltban nem kapható. A többi paradicsommagot évente megvesszük, főként hazai, kecskeméti fajtákat használunk.

Szilveszterkor meglátogattam debreceni barátomat, aki úgy 25 éve termeszti magának az erős paprikát. Minden évben a legerősebb bogyóból fog magvakat, s azt termeszti tovább. Mondhatni, ezek szinte ehetetlenül csípősek, de egy bokor elég egy évre, leporítva, így lehet adagolni. Most viszont a barátom meglepett: nemcsak saját „nemesítésű” maggal ajándékozott meg, hanem kaptam tőle néhányat a világ második legerősebb chilifajtájából, a Trinidad Scorpióból, s a szintén nagyon erős kínai chiliből (leginkább habaneróként emlegetik).

Nos, az utóbbi általában 100–350 ezer Scoville-egységgel jellemezhető, míg a Scorpio 2,5 millióval – a hazai cseresznyepaprikák nagyjából 15-17 ezer Scoville-egységgel rendelkeznek. Hogy mit kezdek majd e „mérgekkel”, még nem tudom, bár a habaneroszósz fantasztikusan finom, gyümölcsös az íze.

Amikor megjelennek az első csíranövények, s azokon a sziklevelek után az első igazi levelek, érdemes meglocsolni őket bordói leves kénes oldattal. Az egyik locsolás helyett ezzel a permetszerrel öntözzünk, így a palántadőlés gombáit elpusztítjuk. Ezt érdemes a palántanevelés alatt kéthetente megismételni, így elkerülhető a baj. Más dolgunk egyelőre nincs a palántákkal. Mi nem szoktunk ablakban nevelni káposztaféléket, a végleges helyükre vetjük, legfeljebb a fóliasátorban nevelek néhány tucat tő karalábét.

Vegyünk elő papírt, ceruzát, rajzoljuk meg, mit hová érdemes az idén elültetnünk. Vegyük figyelembe az előveteményeket is. Én biztosan átrendezem a kertet, főként a krumpli és a paradicsom miatt kell forgatni az ágyásokat: a múlt évi nagy paradicsom- és krumplivész miatt az idén egyik növény sem kerülhet vissza oda, ahol tavaly volt. Így aztán a tavalyi burgonyaágyásokat az idén főként gyökérzöldséggel, káposztafélékkel és hüvelyesekkel telepítem be. Ezek tavalyi helyére kerül a burgonya és a paradicsom. Minderről bővebben február végén írunk.

Rendbe hozom a télen megtépázott fóliasátrat is. Felkapálom és a tyúkokkal, kacsákkal feletetem a tyúkhúrt, ami igen szépen fejlődött a fólia alatt. Aztán felásom a talajt, de előtte vékonyan felszórom fahamuval. Aztán már csak március végéig kell várnom, akkorra tervezem kiültetni a házban, az ablakban nevelt palántáinkat a fólia alá: talán akkor már nem jönnek nagyobb fagyok.

Ezek is érdekelhetnek