Fókuszban: a vetés - Palánta az ablakban

Alig múlt el néhány nap márciusból, még fagyokra is ébredünk, ám sokak hetek óta lázban égnek: megcsapja a földszag az ember orrát, vetni, palántázni kellene.

Zöld FöldValló László2015. 03. 14. szombat2015. 03. 14.

Kép: vetőmag tavasz konyhakert ültetés vetés mezőgazdaság csíráztatás 2015 03 05 Fotó. Kállai Márton

Fókuszban: a vetés - Palánta az ablakban
vetőmag tavasz konyhakert ültetés vetés mezőgazdaság csíráztatás 2015 03 05 Fotó. Kállai Márton

A kinti munkákkal – metszés, lemosózás, avargereblyézés – sokan már végeztek. Az ágyások előkészítése folyamatos. De a gondos kertész már az ablakában kelteti a magvait, saját palántákat nevel. Most igazából a hosszabb időt igénylő paradicsom-, paprika-, padlizsánmagokat csíráztatjuk, majd március végétől a gyorsabb fejlődésű káposztaféléket érdemes a lakásban elvetni és nevelni. Többen a sokféle egynyári virágmagvakkal is foglalkoznak, de például a büdöskét, a sarkantyúkát egy-másfél hónap múlva már nemcsak díszkertbe, hanem a haszonnövények közé is érdemes ültetnünk, kártevőriasztó és a ragadozó rovarokat vonzó hatásuk miatt is. E hónap végén a gyökereiben mérgező gázokat fejlesztő mustárfélék helyre vetésével is törődhetünk.

A lakásban csíráztatásnak, palántanevelésnek számos praktikája kialakult. Jól bevált módszer a virágládákba történő direkt vetés. Erre alkalmasak a paradicsom- és paprikafajták magvai. Az előbbiek könnyen, egy hét alatt, az utóbbiak kicsit vontatottabban hajtanak ki. A lényeg: ne spóroljunk a hellyel.

A magvakat 4-5 centinként vessük, mert ha túl sűrűn tesszük, a palántanövényeknek sem lesz elegendő helye, tápanyaga, a gyökereik is egymásba nőnek. Aztán majd mikor szeretnénk kisebb poharakba, cserepekbe kitűzdelni, nehéz dolgunk lesz, a gyökerek sérülése nélkül nem tudjuk megtenni. Sokan kipróbálják a papír tojástartók mélyedéseibe való vetést. Mivel csak kis földmennyiség fér beléjük, ott néhány hetet tölthetnek el a növénykéink.

FÓKUSZBAN: A VETÉS - AZ ÖSSZEÁLLÍTÁST VALLÓ LÁSZLÓ KÉSZÍTETTE

Ezek is érdekelhetnek