Kertésznaptár: Kerti nagytakarítás

Ha még átmenetileg vissza is esik a hőmérséklet, azért csak melegszik az idő, figyelmeztetve a kertészt, hogy idejében végezzen a soron következő feladatokkal. Mert ha beköszönt egy hosszabb esős időszak, megcsúsznak, majd pedig torlódnak a tennivalók. Éppen ezért mielőbb végezzük el kertünk (díszkertünk) tavaszi nagytakarítását is, s nemcsak a rend kedvéért, hanem hogy sarjadó, kikelő növényeink fényhez és levegőhöz jussanak.

Zöld FöldValló László2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.
Kertésznaptár: Kerti nagytakarítás

- Szedjük le a kötéseket a díszfüvekről, gyűjtsük össze a szamócásban a takaróanyagul szolgáló lombot, a díszkertben a szármaradványokat, s vigyük a komposztra. A korán virágzó hagymások (nárciszok, krókuszok, tulipánok) korhadt lombtakaróját vékonyítsuk meg és lazítsuk föl, hogy a kikelő növények fényhez jussanak. (A takaróanyagot teljesen eltávolítani azért nem célszerű, mert alatta a nedvesség jobban megmarad.) Tisztítsuk meg és szellőztessük át a pázsitot is.Gereblyével fésüljük át az egész gyepet, az egyenetlenségeket simítsuk el, majd kézi vagy gépi gyepszellőztetővel lazítsuk meg a talaját.(Ha gyepszellőztető géppel dolgozunk, vigyázzunk, hogy csupán néhánycentire mélyesszük a földbe.)

- Metsszük a gyümölcsöskertet, vegyük előre a korán fakadó ribiszkét, mogyorót. Ha fűrészt is használunk, a vágott, nagy sebeket föltétlenül kenjük át sebkezelő készítménnyel. A képződött vesszőnyesedék legjobb hasznosítási módja, ha aprítógéppel fölszecskázzuk és a komposztra visszük.

- A takart szőlőben elkezdhetjük a tőkék nyitását. Egyúttal végezzük el a harmatgyökerezést is. Ha az oltványtőkéken megmaradnak a talaj felszínéhez közel, a nemesből képződött gyökerek, idővel úgy megerősödhetnek, hogy a nemes rész leválik az alanyról, s így az oltvány saját gyökerű lesz.

- Ha most vásárolunk tavasszal virágzó, földlabdás (konténeres) évelőket, és mihamarabb el is ültetjük őket a kertben, áprilisban már gyönyörködhetünk nyíló virágaikban.

Ezek is érdekelhetnek