Szivárványszín tavaszvirág

Stílusosan az olasz primavera, azaz tavasz szóból ered a kankalin tudományos (nemzetség)neve, a Primula, amely meghonosodott nálunk. Ellenállni sem lehet a nagy kihívásnak, hogy a tavasz kezdetén ne vásároljunk a cserepes változataiból. Még akkor is, ha tudjuk: csak rövid ideig díszítik otthonunkat. Többségük árnyékos, nedves talajok lakója, a nálunk honos kankalinokkal, de főleg az orvosi kankalinnal gyakran összefuthatunk a nyirkos talajú erdőkben vagy vízpartokon. Az Alföldön kevésbé gyakori, de mindenütt máshol megtalálhatjuk a tavaszi erdőkben, sőt a réteken is.

Zöld FöldValló László2015. 03. 11. szerda2015. 03. 11.
Szivárványszín tavaszvirág

Könnyen keresztezhető más fajokkal, nem csoda, hogy a nemesítők kedvence is: számtalan szín- és alakváltozatát hozták létre. Köztük a legismertebb a képünkön is látható közönséges vagy szártalan kankalin (Primula vulgaris), ezt követi az orvosi kankalin (Primula veris) az előbbihez hasonló levelekkel, de más formájú, hosszú száron fejlődött virágzatokkal.

Említhetjük még a szobakankalint, a tündérkankalint, továbbá a bronzlevelűt, a gömböset, a cifrát, vagy az egészen különös kosborképű kankalint. Az újdonságot kedvelőknek az orvosi kankalin tigrismintázatú Victoriana fajtája bizonyosan nem okoz csalódást.

A cserepes kankalinok ideális (szobai) tartási hőmérséklete 13–16 fok, amire érdemes ügyelnünk, mert a meleg szobában hamar tönkremennek. Jó, ha világos helyen, az ablak közelében állnak, de nem a tűző napon, és távol a fűtőtesttől. Hűvös körülmények között elegendő egyszer öntözni hetente. Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el tőből, hogy a növény ne a magok érlelésére, hanem újabb virágok nevelésére fordíthassa az energiáját. Az elvirágzott töveket kiültethetjük a kertünkbe, félárnyékba, s egy kis szerencsével jövő tavaszra már saját nevelésű primulánk lehet.

Ezek is érdekelhetnek