Tavaszi nagymosás a környezetet kímélő módszerekkel

Okkal tartunk a növényvédő szerektől, ezért érdemes megragadni minden olyan módszert, amivel csökkentjük a környezetünk vegyszerterhelését, illetve a szerek egészségkárosító hatását. A tavaszi lemosó permetezés jó alkalom arra, hogy a biotermelésben használatos, környezetkímélő készítményekkel mossuk le a gyümölcsöst és a szőlőt.

Zöld FöldValló László2015. 03. 20. péntek2015. 03. 20.

Kép: Tószeg, 2009. március 28. Kertészkedés, lemosó permetezés. Fotó: Ujvári Sándor

Tavaszi nagymosás a környezetet kímélő módszerekkel
Tószeg, 2009. március 28. Kertészkedés, lemosó permetezés. Fotó: Ujvári Sándor

A permetezésre a metszési, fatisztogatási munkák befejeztével, a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban kerítsünk sort, mert a telelőhelyükről fokozatosan előbúvó kártevők, illetve az éledő kórokozók (gombák) ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre. Mivel a lemosó permetszerek mindegyike érintkezés útján pusztít (kontakt hatású), ezért a károsítókat be kell fedni vele, vagyis nagy mennyiségben kell a szert kijuttatni. (Tanácsos a fák alatti területet is „átmosni”, mivel ott sok fertőzött levél- és gyümölcsmaradvány lapulhat.)

E módszerrel lehetőségünk nyílik a gyümölcsfák törzsén, ágain, vesszőin, kérgén és kéregrepedéseiben megtapadó, ott áttelelő kórokozók (monília, varasodás, levélfodrosodás) szaporítóképleteinek hatékony gyérítésére, valamint a rovar- és atkakártevők egy részének elpusztítására. A gyümölcsfák lemosó permetezéséhez használhatjuk a réztartalmú készítményeket, melyek a lisztharmat kivételével számos baktériumos és gombás betegség ellen hatásosak.

A Rézkén 650 FW a lisztharmat ellen is jó. A Vegesol R főként az almatermésűek és bogyósok esetében ajánlott. (Az őszibarackosban a tafrina ellen is hatásos.) A kénnel kiegészített hatóanyagú Vegesol eReS a lisztharmatfertőzés csökkentésére is alkalmas a gyümölcsösben és a szőlőben, valamint az almafa-varasodás és lisztharmat együttes kezelésére.

A Vektafid A bevált az almatermésűek védelmében a levéltetvek, atkák, pajzstetvek ellen.

Ezek is érdekelhetnek