Kockázatos újdonságok

Nemcsak az „ilyet még nem láttam!” élményét hordozzák az újdonságok, hanem olykor kockázatot, netán veszedelmet is. Nagy divat az újítás a gyártók, sok az újdonság a termékek körében (ami nemegyszer csak valami réginek a fölcicomázása és újként piacra dobása az üzleti siker reményében). Áthatja ez a növénynemesítést is: a dísznövények között szinte naponta, de a zöldség- és gyümölcskultúrákban is igen gyakran bukkannak föl az újdonságok.

Zöld FöldValló László2015. 06. 18. csütörtök2015. 06. 18.
Kockázatos újdonságok

Mint például a híres-hírhedt goji bogyó, amiről Orsós Lajosné csánigi olvasónk – ahogy írja – ijesztő dolgokat hallott. Amennyiben igaz a levelében mellékelt növénykísérő cédula felirata, bizony jogos az aggodalma. Azon ugyanis a Lycium barbatum megnevezés szerepel, ami nem más, mint a nálunk is gyakori közönséges ördögcérna latin neve. Ez az erőszakos útszéli bokor ívesen lehajló, tövises ágakat hajt és kicsi, piros bogyókat terem. Igénytelen a Lycium faj (nevezik még sefűsefának, szopókának, boszorkányhegnek is), ami még dísznövénynek sem jó, a termése pedig egyenesen mérgező (legalábbis az éretlen bogyója). Egyesek nem vetik el az érett termés fogyasztását, de csak erős mértéket tartva szabad. Megjegyezzük, hogy az eredeti goji bogyó latin neve Lycium chinensis, de mivel teljes a zűrzavar a goji hiteles azonosításával kapcsolatban, az óvatosság mindenképpen indokolt. Különösen akkor, ha először kezd teremni a bokor…

Levélírónk másik újdonsága, a kék mézbogyó (Lonicera kamtschatica) nem rejt ilyen veszélyt, e növény valóban fagyálló, igénytelen, a nyirkos, félárnyékos helyen díszlik igazán, és különleges, élvezhető gyümölcsöt terem. Viszont tudni kell róla, hogy idegen beporzásra szorul, azaz egymagában nem terem, csak akkor, ha egy másik fajta virágpora porozza meg. Kérdés, hogy van-e ebből a fajból (a kék mézbogyóból) másik fajtája is az árusító faiskolának?

Ezek is érdekelhetnek