Megmenekülhetnek a nemzeti parkok

Áprilisban mondta ki az Országgyűlés a földvagyon kezeléséről rendelkező törvénymódosítást. A nemzeti parkok védett földjeinek vagyonkezelői joga azonban mégsem kerül máshová: az Alkotmánybíróság (AB) kimondta, a módosítás alkotmányellenes.

Zöld FöldHardi Judit2015. 06. 05. péntek2015. 06. 05.

Kép: Budapest, 2015. június 1. Az alkotmánybírák bevonulása az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésén 2015. június 1-jén. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A felső sorban Salamon László, Kiss László, Lenkovics Barnabás elnök, Juhász Imre és Dienes-Oehm Egon, lent balról Czine Ágnes és Varga Zs. András (b-j). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Salamon László; Kiss László; Lenkovics Barnabás; Juhász Imre; Dienes-Oehm Egon; Czine Ágnes; Varga Zs. András
Budapest, 2015. június 1. Az alkotmánybírák bevonulása az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésén 2015. június 1-jén. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. A felső sorban Salamon László, Kiss László, Lenkovics Barnabás elnök, Juhász Imre és Dienes-Oehm Egon, lent balról Czine Ágnes és Varga Zs. András (b-j). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Formai és tartalmi kifogásokat emelt Áder János a földvagyon kezeléséről szóló törvény módosításával szemben. A köztársasági elnök szerint ezért nem hirdethető ki a törvény – annak felülvizsgálatáért az AB-hoz fordult. Több problémája is akadt Ádernek a módosítással. Nem tetszett neki többek között az, hogy feles többséggel fogadták el a törvénymódosítás azon részeit, amelyekhez kétharmados többség kellett volna. Továbbá aggodalmát fejezte ki a természetvédelemmel kapcsolatosan: ha ugyanis a módosítás életbe lép, a jövőben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet végezné a természetvédelmi célú vagyonkezelést (ezt a jelenlegi gyakorlat szerint a Nemzeti Park Igazgatóságok végzi), ezzel pedig sérülhetnek a természetvédelemre vonatkozó garanciális elemek.

Az ügy végére hétfőn tett pontot az AB, amikor nyilvános határozathirdetésen jelentették ki: igaza volt a köztársasági elnöknek, kétharmad kellett volna a törvény elfogadásához, illetve valóban veszélyesen érintené egyes védett természeti területeket, ha a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elsősorban gazdasági elvek alapján döntene a vagyonkezelésről. 

Ahhoz, hogy a törvénymódosítást elfogadják, kétharmad szükséges, ez azonban aligha jön össze a kormánypártnak: a változást ugyanis az összes ellenzéki párt elutasítja.

Ezek is érdekelhetnek