Pillangók kedvence

Nagy múltja van a vasfűnek vagy verbénának, melyet az ókori népek gyógynövényként, sőt varázsszerként tartottak számon. Napjainkra megkoptak a növényt övező legendás történetek, a közönséges vasfűből (Verbena officinalis) kerti vasfű, azaz Verbena hybrida lett – sok változattal –, mivel a szára szívós és erős, mint a vas. A mai verbénák több faj keresztezéséből előállított hibridek, melyeknek ernyőszerű virágzatba tömörült, élénk színű virágai a méhek és a pillangók kedvencei.

Zöld FöldValló László2015. 06. 16. kedd2015. 06. 16.
Pillangók kedvence

A virágok gyakran kétszínűek, mintha pettyesek lennének. Igaz ugyan, hogy egynyári, így évről évre újra kell vetni, de a virágzási ideje nyár elejétől-közepétől az ősz végéig folyamatos (föltéve, hogy rendszeresen eltávolítjuk az elnyílt virágokat). Fény- és hőigényes, ugyanakkor a közepes tápanyagtartalmú, átlagos kerti talajjal is megelégszik.

A kertészetek számos változatban kínálják a palántáról nevelt és már virágzó példányokat, melyeket virágágyakba, ágyszegélyekbe, balkonládákba, akasztós virágtartókba, kőedényekbe ültethetünk. Kezdetben rendszeres öntözést kíván, de ha a tövek megerősödtek, várjuk meg, míg megszárad a földje, s csak akkor locsoljuk. Félárnyékban és túl nedves körülmények között fogékonyabb a betegségekre. A futó vagy csüngő verbéna, melynek hajtásai egyméteresre is megnőhetnek, a függőkosarak, balkonládák, akasztós virágtartók kedvelt virágdísze.

Ezek is érdekelhetnek