Virágzásban arassuk

KERTÉSZNAPTÁR (június 19–25.) - Sorra virágoznak kerti fűszernövényeink, így elérkezik aratásuk ideje, mivel értékes illóolaj-tartalmuk ekkor a legnagyobb. A könnyű kis rózsaolló nagy segítség az aratásban, illetve a levágottszárak feldarabolásában (mert így hamarabb száradnak és később is jobban kezelhetők). Fajonként elkülönítve, szellős-árnyékos színben szárítsuk a növényeket, különben átveszik egymás illatát. A tárolás során ügyeljünk, hogy minél kevesebb fény érje a megszárított herbát, lehetőleg ne érintkezzen a levegővel, illetve tartsuk távol tőle a nedvességet. Legjobb szárított gyógy- és fűszernövényeinket átlátszatlan üveg vagy kerámia tégelyekben-edényekben tárolni.

Zöld FöldValló László2015. 06. 19. péntek2015. 06. 19.
Virágzásban arassuk

- Nyírjuk a gyepet és a gyepes gyümölcsöskert füvét is. A fűkaszálékot csakúgy, mint a kézzel kiszedett gyomot, terítsük el a fiatal gyümölcsfák koronacsurgójában – ezzel is csökkentve a talajban lévő csapadék elpárolgását, a kiszáradást.

- A cseresznye és a meggy szüretekor legyünk tekintettel arra, hogy a gyümölcsök a korona különböző részein eltérő időben érnek, így már csak ezért sem tanácsos egyszerre leszedni mindet. A kocsánnyal szüretelt termés tovább eltartható. A kocsány leszakításával főleg a meggy gyümölcshúsa sérül, ezért könnyebben is fertőződhet.

- A borospincében mostantól jobban ügyeljünk a tisztaságra, mert a nagy melegben könnyen elszaporodnak a kórokozók. Kiadós hajnali és késő esti szellőztetéssel igyekezzünk megóvni borunkat a túlmelegedéstől. Az elcsöppent, lefolyt italt minden esetben töröljük fel.

Ezek is érdekelhetnek