Termesszék velem! Istenfa

Az ürömcserje, vagy más néven istenfa misztikus neve mögött nagyon is hétköznapi növény áll. A növény (latin neve Artemisia abrotanum) nevét Artemisz istennő után kapta. Az istenfának több elnevezése ismert: ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska.

Zöld FöldGrosz Tamás2015. 07. 11. szombat2015. 07. 11.
Termesszék velem! Istenfa

Ez a növény több száz évvel ezelőtt, a szerzetesek révén jutott el nyugat-ázsiai őshazájából Európába. Gyógyító hatása miatt évszázadokon át a falusi kertekben, templomkertben, és a kolostorokban termesztették. Számtalan csodatevő tulajdonságot tulajdonítottak neki – még a legutóbbi időkben is fel-felröppennek újabb pletykák. Nemrégiben elterjedt a Facebookon, hogy gyógyítja a rákot. Mikor ezt olvastam, egyből fölajánlottam, hogy bárki vihet ingyen is tőlem, mert semmilyen hatása nincs a tumorsejtekre! De csak erősködtek. Jöttek is szép számmal, szépen fogyott a komposzt körül az elszórt magja. Ne higgyenek el mindent, ami az interneten terjed! Ha valaki elhiszi elvetemült vagy hiszékeny, tudatlan emberek felelőtlen pletykáit a „csodaszerekről”, biztosan csalódik, de ha emiatt a kezeléseket is elhanyagolja, azzal bajt okoz!

Maga a növény alacsony cserje. Illata a kámforéhoz-citroméhoz hasonlít, nemhiába használták a szobában illatosítónak. Aromája csak napos, meleg, helyen alakul ki.


Termesztése

Finoman szárnyalt szürkés zöld levelei kicsik, keskenyek. Apró sárga virágai vannak. Bár nem válogatós, a legjobban az öntés-, vagy homoktalajokat szereti. A komposztot meghálálja. Szárazságtűrő. Szárítani napmentes, jól szellőző helyen (padláson), augusztustól lehet.

Az Alföldön kevésbé ültetik az Isten fáját, ott újabban inkább az Artemisia annua terjed a kertekben, mint a régi abrotanum helyettese. Ez az egyéves növény könnyen el is vadul.

Vetni lehet magról, de inkább dugványozással szaporítják. Ha rendszeresen szedjük a hajtásait, akkor nem nyurgul fel. Szeles helyre ne telepítsük! Kesernyés ízét a benne lévő illó olajoknak, cserző és keserű-anyagoknak köszönheti. Sajnos nagyon hideg hosszú teleken takarás nélkül kifagyhat!Az istenfa a konyhában

Mártások és sültek, (főleg kacsa, liba) ízesítésére használhatjuk. Kesernyés íze a salátáknak fanyar ízt kölcsönöz. Italok ízesítéséhez is használják. Mivel intenzív aromájú, így óvatosan adagoljuk. Zsíros ételek könnyebb megemésztéséhez kiváló, valamint étvágygerjesztő hatású is. Kitűnő ecetízesítő!Gyógyhatása

Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású és elpusztítja a bélférgeket. Régebben használták máj-, lép- és gyomorproblémák kezelésére. Jótékonyan befolyásolja a menstruációt. Külsőleg a sebek borogatására szolgál.  Fagyot szenvedett bőrfelület kezelésére is szokták használni. Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést.

Illóolajait a kozmetikai ipar, parfümök alapanyagaként használja. Zsíros bőrűek tehetnek néhány ágat a fürdő, illetve mosdóvizükbe. Hajöblítőként pedig a korpásodást is megakadályozza.

Leveles, virágos ágát párna alá helyezve álmatlanság ellen használták.Istenfa a háztartásban

Kiváló molyűző: száraz hajtásait tegyük ruhásszekrénybe, molyok ellen. Rovarriasztó hatású: a levelek veteményeskertünk növényeitől is távol tartják a hernyókat.

Régebben füstölőnek is használták, kandallóba téve, vagy a kályhára.

Leveleit más növényekkel /giliszta űző varádics, menta/ keverve illatos fürdőt készíthetünk,

Sárga színű festéket is nyerhetünk belőle, amelyet főleg gyapjúfestéshez lehet felhasználni.

Kiváló még illatos koszorúkba, mert sallangos levélzete jól mutat.Grosz Tamás
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek