Termesszék velem! Istenfa

Az ürömcserje, vagy más néven istenfa misztikus neve mögött nagyon is hétköznapi növény áll. A növény (latin neve Artemisia abrotanum) nevét Artemisz istennő után kapta. Az istenfának több elnevezése ismert: ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska.

Zöld FöldGrosz Tamás2015. 07. 11. szombat2015. 07. 11.
Termesszék velem! Istenfa

Ez a növény több száz évvel ezelőtt, a szerzetesek révén jutott el nyugat-ázsiai őshazájából Európába. Gyógyító hatása miatt évszázadokon át a falusi kertekben, templomkertben, és a kolostorokban termesztették. Számtalan csodatevő tulajdonságot tulajdonítottak neki – még a legutóbbi időkben is fel-felröppennek újabb pletykák. Nemrégiben elterjedt a Facebookon, hogy gyógyítja a rákot. Mikor ezt olvastam, egyből fölajánlottam, hogy bárki vihet ingyen is tőlem, mert semmilyen hatása nincs a tumorsejtekre! De csak erősködtek. Jöttek is szép számmal, szépen fogyott a komposzt körül az elszórt magja. Ne higgyenek el mindent, ami az interneten terjed! Ha valaki elhiszi elvetemült vagy hiszékeny, tudatlan emberek felelőtlen pletykáit a „csodaszerekről”, biztosan csalódik, de ha emiatt a kezeléseket is elhanyagolja, azzal bajt okoz!

Maga a növény alacsony cserje. Illata a kámforéhoz-citroméhoz hasonlít, nemhiába használták a szobában illatosítónak. Aromája csak napos, meleg, helyen alakul ki.


Termesztése

Finoman szárnyalt szürkés zöld levelei kicsik, keskenyek. Apró sárga virágai vannak. Bár nem válogatós, a legjobban az öntés-, vagy homoktalajokat szereti. A komposztot meghálálja. Szárazságtűrő. Szárítani napmentes, jól szellőző helyen (padláson), augusztustól lehet.

Az Alföldön kevésbé ültetik az Isten fáját, ott újabban inkább az Artemisia annua terjed a kertekben, mint a régi abrotanum helyettese. Ez az egyéves növény könnyen el is vadul.

Vetni lehet magról, de inkább dugványozással szaporítják. Ha rendszeresen szedjük a hajtásait, akkor nem nyurgul fel. Szeles helyre ne telepítsük! Kesernyés ízét a benne lévő illó olajoknak, cserző és keserű-anyagoknak köszönheti. Sajnos nagyon hideg hosszú teleken takarás nélkül kifagyhat!



Az istenfa a konyhában

Mártások és sültek, (főleg kacsa, liba) ízesítésére használhatjuk. Kesernyés íze a salátáknak fanyar ízt kölcsönöz. Italok ízesítéséhez is használják. Mivel intenzív aromájú, így óvatosan adagoljuk. Zsíros ételek könnyebb megemésztéséhez kiváló, valamint étvágygerjesztő hatású is. Kitűnő ecetízesítő!



Gyógyhatása

Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású és elpusztítja a bélférgeket. Régebben használták máj-, lép- és gyomorproblémák kezelésére. Jótékonyan befolyásolja a menstruációt. Külsőleg a sebek borogatására szolgál.  Fagyot szenvedett bőrfelület kezelésére is szokták használni. Hatóanyagai hasznosnak bizonyultak az epehólyag és epe kezelésében, továbbá segíti az emésztést.

Illóolajait a kozmetikai ipar, parfümök alapanyagaként használja. Zsíros bőrűek tehetnek néhány ágat a fürdő, illetve mosdóvizükbe. Hajöblítőként pedig a korpásodást is megakadályozza.

Leveles, virágos ágát párna alá helyezve álmatlanság ellen használták.



Istenfa a háztartásban

Kiváló molyűző: száraz hajtásait tegyük ruhásszekrénybe, molyok ellen. Rovarriasztó hatású: a levelek veteményeskertünk növényeitől is távol tartják a hernyókat.

Régebben füstölőnek is használták, kandallóba téve, vagy a kályhára.

Leveleit más növényekkel /giliszta űző varádics, menta/ keverve illatos fürdőt készíthetünk,

Sárga színű festéket is nyerhetünk belőle, amelyet főleg gyapjúfestéshez lehet felhasználni.

Kiváló még illatos koszorúkba, mert sallangos levélzete jól mutat.



Grosz Tamás
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek