Komposztban a helye

Az erdőkben lerakott zöldhulladék kárt okoz a természetben – állítják a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai. Sokan kényelemből és jó adag tudatlanságból az erdők, mezők széleire hordják kertünk lemetszett ágait, lenyírt füvét, egyéb zöldhulladékot, mondván, majd elkorhad, mint a komposzt. Pedig ezek elhelyezése éppen úgy szabálytalan és büntetendő, mint más hulladéké.

Zöld FöldK. G.2015. 09. 26. szombat2015. 09. 26.
Komposztban a helye

Hogy miért? A gyümölcs odavonzza az amúgy is tolakodó vaddisznókat.

Az örökzöldek lenyesegetett száraz ágaiból álló zöldhulladék a nyári kánikulában erdőtüzet is okozhat, mivel a lebomlás folyamata során képes az öngyulladásra. A még élve kidobott, nem őshonos növények elszaporodhatnak.

Ha a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai illegális zöldhulladék-lerakó helyet derítenek fel, jelzik az illetékes hatóságoknak. A gond a környezettudatos gondolkodással szűnne meg végleg. Ezért az erdészek felhívják a lakosság figyelmét: aki nem a kertjében komposztálja a zöldhulladékot, akkor zöldhulladékgyűjtő zsákokban (ezek a kertészáruházakban kaphatók) helyezze a kuka mellé – de aprítással és komposztálási programmal az önkormányzat is segíthet.

Ezek is érdekelhetnek