Termesszék velem! Malabári spenót

Kertünk díszítéséhez, étkezésünk színesítéséhez és gyógynövényként is használható a malabári spenót (Basella rubra). Afrikában illetve Délkelet-Ázsiában őshonos. Igazából nem a hagyományos spenótunkhoz hasonlít, inkább az új-zélandi spenóthoz, de ez is csak hasonlóság, nincs köztük rokonság. A Basellaceae családhoz tartozik. Futó spenótnak is hívják, hiszen a földön akár 2-3 méteresre is megnő.

Zöld FöldGrosz Tamás2015. 10. 06. kedd2015. 10. 06.
Termesszék velem! Malabári spenót

Lágyszárú, levelei pozsgásak, szív alakúak, lila a szára, valamint a levélnyelek is. Jobbra csavarodó kúszó, indái alkalmas karók befuttatására, illetve pergolák, díszítésére. Virágjai tömörek maradnak, nem nyílnak ki, később a magok lila elszíneződése látványos növény együttest ad, mely méltó dísze kertünknek.

Termesztése: Magyarországon, egy kis odafigyeléssel, jól termelhető, akár dísznövénynek, akár zöldségnek is. Fagyérzékeny, ezért tavasszal csak a fagyok elmúltával , májusban ültethető! Még 15 fokos hőmérsékleten is rendkívül vontatott a csirázása. Ne ültessük, amíg meg nem jönnek a 20 fokos melegek. A sorokba 15 centiméterenként kerüljenek magok,  a sortávolság 40 cm legyen, 5 mm mélyen. A magot előzőleg jól mossuk meg, áztassuk ki, mert a külső héja csíragátló anyagot tartalmaz. Figyeljünk a gyomosodásra is mert azok elveszik a fényt a növénytől!  Gyors növekedése csak a nyár második felében következik be, jól bírja a mostani erős felmelegedéseket. Csak napfényes helyre ültessük, mert a félárnyékot sem tűri. Telepíthető cserépbe is, mi több, balkonra, rendkívül jól mutat lefelé csüngő növényként,  vagy mellé szúrt félkör alakú drótra tekerve. Lakásban elegendő fényt kell kapnia, ellenkező esetben a szárai megnyúlnak, kifehérednek, a malabári spenót fakó színűvé válik. Vigyázzunk a föld minőségére, mert a pangó vizet nem szereti, de a földnek nyirkosnak kell lenni! Ezt cserépben könnyen elérhetjük, szabadban pedig terítsünk alá valamilyen mulcsot, vagy hordjuk a már levágott füvet a tövek alá.

Magtól magig tenyészideje 120-130nap. A mag csirázóképessége 80-90 százalékos, és ezt 4-5 évig meg is őrzi. Szárazságtűrő. Érdemes a földet trágyázni, mivel nagyobb mennyiségben vesz fel nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot. Ne műtrágyázzuk, mert túl sok nitrogént vesz fel a műtrágyából, így túl sok nitrit képződik a növényben, ami kifejezetten káros az egészségre. Nem kell permetezni, mert nemigen van károkozója! Hosszú esős időszakokban azért figyelni kell, mert a szürkerothadás, valamint az elhanyagolt területeken a földibolha és a pajzstetű okozhat tennivalót! Sajnos szereti a meztelen csiga is, de az ellen könnyű védekezni.

Malabári spenót a konyhában. Fiatal hajtásai ízletesek, határozott borsos ízt adnak. Íze az új-zélandi spenótéra emlékeztet.
Könnyen frissen tartható, mert a benne levő nyálkatartalomnak köszönhetően sokáig bírja hűtőszekrényben. Nyálkás textúrája miatt kiválóan alkalmas főzelékek, minden ételféle besűrítésére. Halételek mellé, párolva, fűszerekkel, /fokhagyma, turbolya, borsfű stb./ ízesítve remek köret.

Leves:

Hozzávalók: 40-50 deka malabári spenót, 2 tojás, egy kevés vaj, liszt, 2dl tejföl, hűtőből maradék sonka, párizsi, stb.
A spenótot, megpároljuk, turmixszoljuk. Vajas rántást készítünk, tejfellel felengedjük, beletesszük a spenótot, só, bors, majd felengedjük csontlével. Habbá verjük a tojásfehérjét és a levesbe szaggatjuk, és minkét-oldalát megfőzzük, kivesszük a levesből, beletesszük a kockára vágott sonkát és a két tojássárgáját. Innentől nem forraljuk! Tetejére tesszük a galuskát és tálaljuk.

Készíthetünk belőle lepényt is:
Hozzávalók: 40 dkg, malabári spenót, 20 dkg liszt, 2 tojás, 0,5 liter tej, 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, 5 dkg sovány tejpor, 5 dkg vaj, só, bors.
A lisztet átszitáljuk, simára keverjük a tojással, a csipetnyi sóval és a tejjel. A nyers tésztát négy részre osztjuk, kevés forró zsírban vagy olajban, palacsintasütőben négy lepényt sütünk. Kizsírozott tűzálló edényben rétegezzük a lepényeket spenótkrémmel, úgy hogy az alsó és a legfelső sor lepény legyen. Meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Spenótkrémet megfőzzük, spenótot turmixszoljuk, levét jól lecsöpögtetjük, majd simára keverjük a tejporral, és annyi tejjel, hogy jó sűrű maradjon. Megsózzuk, borsozzuk.

Rendkívül alacsony a malabári spenót kalória- és zsírtartalma. 100gr nyers levélben mindösszesen 19 kalória! Viszont sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz.

Gyógynövény is. Gyógyhatása is ismert, így használható gyomorbántalmak ellen, sebre téve nyugtató hatású. Antioxidáns, béta-karotin tartalma miatt nagy szerepet játszik az öregedés kellemetlen folyamatainak mérséklésében és különböző betegségek gyógyításában.

Grosz Tamás                        
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek