Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ha tovább tart a globális fölmelegedés, nincs kizárva, hogy a batátát meghonosító ásotthalmi termesztőkörzet (az ott megszerzett termesztési tapasztalatokkal) előbb-utóbb kinövi magát, és hazánkat is a jelentősebb édesburgonya-termesztők között tartják majd számon. Ezzel egy tápértékben gazdag, sokoldalúan hasznosítható zöldségféléhez juthatunk hozzá olcsóbban.
Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó szubtrópusi növény. Így rokonságban áll a nálunk gyomként tenyésző apró szulákkal, illetve a kerti hajnalkával, e gyorsan növő, kúszó kerti dísszel. De a krumplihoz semmi köze, csak a gumójával mutat hasonlóságot. Ám amíg a burgonya gumója a növény módosult, raktározó szára, addig a „batátagumó” valójában megvastagodott gyökér. Az édesburgonya kétméteres indákat is növeszt, nagy, szív alakú levelekkel, rajta a virágok a szulákéhoz, illetve a hajnalkáéhoz hasonlítanak.
A batáta C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma kimagasló, a sárga húsú fajták béta-karotinban (az A-vitamin elővitaminja) különösen gazdagok. A gyökerek (gumók) kálium-, réz- és mangántartalma is jelentős, viszonylag sok fehérjét is tartalmaznak. Kevés bennük a zsír és a koleszterin, szénhidrát ugyan van bőven, de annak úgynevezett glikémiás indexe alacsony – vagyis csak kevés jut belőle a vérbe, aminek az emésztéséhez kevesebb inzulin kell –, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gumókat párolva, főzve, sütve, pürésítve, grillezve fogyaszthatjuk köretként a húsok mellé, de főzelék, édes sütemény, lepény is készíthető belőlük.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu