Lombhullás után - Égessünk? Komposztáljunk? Van más megoldás is

A Szabad Föld Kertjében - Szinte nyári meleget produkált az ősz: bőven hagyott időt a kertészkedőknek a lemosópermetezésre.

Zöld Földohgy2015. 11. 21. szombat2015. 11. 21.

Kép: Tószeg, 2009. március 28. Kertészkedés, lemosó permetezés. Fotó: Ujvári Sándor

Lombhullás után - Égessünk? Komposztáljunk? Van más megoldás is
Tószeg, 2009. március 28. Kertészkedés, lemosó permetezés. Fotó: Ujvári Sándor

Csak azt kellett megvárni, hogy a lomb lehulljon: erre jó volt a néhány hajnalon át tartó enyhe fagy. Magam már megjártam a szigligeti szőlőt, s most jön sorban a házunk melletti gyümölcsös. Ahogy tavasszal szokás, bátran alkalmazhatjuk a permetszert, hiszen nincs már fent az érzékeny lomb, s a hajtások is befásodtak.

A rezes és kénes szerek mellett káliszappant is használtam, ez a jobb tapadást, illetve a rovarok elleni védekezést szolgálja. A permetezés előtt érdemes – ahogy tavasszal is – azon fák, cserjék esetében, amelyeknél nem káros, elvégezni a metszést is. Nálam például a fiatal diót kellett alakítani, túl sok alsó ágat hozott. Még november első hetében is – pedig már ledobta a levelet – annyira folyt a fanedv a vágási felületekből, hogy csak egy nappal később tudtam lekezelni fagéllel. Ez a műanyag ugyanis, ha túl nedves fás részt akarunk lekezelni vele, egyszerűen elválik a sebtől, nem fedi be teljesen, nem alkot egységes, légzáró bevonatot.

A permetezés előtt tanácsos a lehullott avart összegyűjteni és elégetni, ha volt valami gombás betegségük is a fáknak. Ez egyébként vita tárgya: égessünk vagy komposztáljuk. Utóbbira sokan esküsznek, de többen úgy tartják, a komposztálás nem öli el a gombák, baktériumok áttelelő képleteit. Én a kérdést úgy oldottam fel, hogy a felhalmozott avart a kecskéimmel, kacsáimmal feletettem.

Ezek is érdekelhetnek