Berberek folyékony aranya

Igen sok példa van arra, hogy a történelmi események (háborúk, hódítások) milyen nagy befolyással vannak egyes növények életére nézve is. Tipikusan ilyen az olaj- és az argánfa története. Mindaddig békésen éldegéltek együtt a Földközi- tenger medencéjében, amíg Róma és Karthágó (azaz a punok) megveszekedett csatája le nem zárult Róma győzelmével. S minthogy a rómaiak az olívaolajat termő fát kedvelték és terjesztették, így a szintén olajtermő, de „vesztes” argánfa számára csak Északnyugat-Afrikában, Marokkóban, az ottani őslakosok, a berberek földjén maradt élettér.

Zöld FöldValló László2016. 01. 20. szerda2016. 01. 20.
Berberek folyékony aranya

Az argánfa (az olajfával együtt) igazi túlélőművész. Egyedül a fagy árt neki, az aszályt, a forróságot, a silány talajt, a (homok)viharos szeleket kiválóan tűri. Ez a 8-10 méter magas fa rövid, erős törzsből és az egymásba fonódó ágak által alkotott, hatalmas, bokorszerű lombkoronából áll. Apró, jelentéktelen virágait áprilisban hozza, amelyek helyén egy év múltán jelennek meg a gyümölcshússal borított, orsó alakú, diószerű termések, amelyekben 2-3, olajban gazdag mag rejtőzik. 

Az olajat jószerivel ma is évszázados módszerekkel nyerik ki a termésből a berberek, akiknek léte úgyszólván egybeforrt az argánfával. Nem véletlen, hogy az argándió földolgozásával kapcsolatos valamennyi módszert és eszközt 2014-ben az emberiség szellemi kulturális örökségévé nyilvánította az UNESCO. Amelynek első mozzanata a gyümölcshús eltávolítása, amit a diótörés, ezt pedig az igen érzékeny művelet, a pörkölés követ. (Ekkor alakul ki a különleges mogyoróíz, ami a főzőolaj jellegzetessége). 

A pörkölt termésből sajtolással nyerik ki az olajat. Ez ősi módszernek is köszönhető, hogy az argánolaj a világ egyik legdrágább olaja. Íze kiváló, és mert jól bírja a hőt, főzésre is alkalmas. (Igen gazdag antioxidánsokban, a sok E-vitamin mellett többszörösen telítetlen zsírsavakat is bőven tartalmaz.) 

Leginkább azonban mint kiváló, természetes bőrvédő, illetve bőrápoló anyagot tartják számon a világban. Kozmetikumok részeként nálunk is több változatban kapható. Igen alkalmas a száraz bőr kezelésére, az emiatt kialakuló ráncosodás elkerülésére, csökkenti a pattanások, kiütések utáni hegeket, megőrzi, illetve visszaadja a haj csillogását, erősíti a törékeny körmöt, és – testmasszázzsal a bőrbe juttatva – enyhíti az ízületi fájdalmakat.


Noha az argánolaj igen értékes, az argánerdők területe felére csökkent az utóbbi száz évben az erdőtüzek, az intenzív gazdálkodás térhódítása és a pásztorkodás miatt. Különösen az ínséges időszakban gyakori a fákra fölkúszó és ott a lombot lakmározó kecskék látványa, amelyek számára az argánfák a túlélést jelentik.

Ezek is érdekelhetnek