Furminttal a világhírért

Mikor a tokaj-hegyaljai Szepsy István 2000-es évjáratú, Úrágya dűlőben termett száraz furmintja piacra került, elcsodálkoztak a borászok: ilyet is tud a furmint?! Ezt kóstolva merült föl először, hogy e fehér szőlőfajtából készült száraz bor lehetne az az ital, amely elhozhatná számunkra a világhírt. Hiszen adottságai révén bízvást fölveheti a versenyt az olyan nagy szőlőkkel, mint a német rajnai rizling vagy a francia chardonnay. (Jelenleg a tokaji aszú az egyetlen valóban világhírű borunk.)

Zöld FöldValló László2016. 02. 23. kedd2016. 02. 23.

Kép: tokaj borvidék nagy kopasz hegy tájegység szőlő bor 2013 10 09 Fotó: Kállai Márton

Furminttal a világhírért
tokaj borvidék nagy kopasz hegy tájegység szőlő bor 2013 10 09 Fotó: Kállai Márton

Az ügy érdekében kísérletezések indultak a borászok körében, hat éve pedig megszületett a Nagy Furmint Február nevű rendezvény is azzal a céllal, hogy borászok, éttermesek és borkereskedők együtt hívják föl a figyelmet a szőlőfajta értékeire. Az idei rendezvényen (amely még javában tart) kilencvennégy pince kínál több mint százhetvenféle furmintot az országszerte szervezett kóstolók, furmintvacsorák keretében azzal a céllal, hogy minél több városban, étteremben és kereskedésben lehessen találkozni a borral. Így megteremthető a szőlőfajta erős hazai bázisa, amelyre építve meg lehet hódítani a külföldi piacokat.

Szó, ami szó, Magyarország már régóta vágyik és törekszik arra, hogy jól csengő boros hírneve legyen a világban.

Több jele van annak, hogy ebben a furmintunknak oroszlánrésze lehet. Adottságai kiválóak: jól fejlődik az ásványokban gazdag talajokon, a vulkáni málladékos és a löszös területeken egyaránt. Borában szinte egyedülállóan jeleníti meg a termőhelyek, sőt az egyes dűlők közötti különbségeket is. Azon túl, hogy az egyik legjobban aszúsodó szőlőfajtánk, az éretten szüretelt szőlőjéből karakteres, elegáns, testes, harmonikus összetételű, finom illatú és ízű, különleges minőségű száraz, illetve édes bor készíthető.

Ezek is érdekelhetnek