Olcsóbb lesz a pisztácia?

Minthogy föloldották az Irán elleni kereskedelmi embargót, az ázsiai ország immár szabadon exportálhatja nemcsak az olaját, hanem pisztáciáját is, amelynek kivitelében majdmem száz éven át világelső volt. Így remélhető, hogy hamarosan megjelenik hazánkban is, és versenytársa támad a ma főként Kaliforniából érkező csemegének. Ráadásul az iráni termés ízletesebb is.

Zöld FöldValló László2016. 02. 18. csütörtök2016. 02. 18.

Kép: ZARANDIEH, IRAN - OCTOBER 5, 2011: A young day laborer sits on a vehicle carrying the freshly picked pistachios from organic orchards is on October 5, 2011 in Zarandieh, Iran. Approximately 500 hectares of land owned by Mr. Mahmoud Barani produces organic pistachio. The export of pistachio to Europe and the US has been badly affected by imposed sanctions on Iran. Iran has been a pistachio producer since the fifth century BC and the days of the Achaemenid Empire. Aficionados of the Iranian nuts ascribe their dominant position in global markets to superior taste and quality. (Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images), Fotó: Kaveh Kazemi

The Pistachio Harvest In Iran
ZARANDIEH, IRAN - OCTOBER 5, 2011: A young day laborer sits on a vehicle carrying the freshly picked pistachios from organic orchards is on October 5, 2011 in Zarandieh, Iran. Approximately 500 hectares of land owned by Mr. Mahmoud Barani produces organic pistachio. The export of pistachio to Europe and the US has been badly affected by imposed sanctions on Iran. Iran has been a pistachio producer since the fifth century BC and the days of the Achaemenid Empire. Aficionados of the Iranian nuts ascribe their dominant position in global markets to superior taste and quality. (Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)
Fotó: Kaveh Kazemi

A pisztácia lombhullató cserje vagy 3–10 méterre növő fa, amely jellemzően Nyugat-Ázsia sós-sivatagos területein él. Kétlaki, azaz másmás példányokon fejlődnek a hímés nőnemű virágok. Változatai között vannak ehetetlen gyümölcsöt termők és kiváló csemegét hozók. Lassan nő; nyolc év is beletelhet, mire termőre fordul, ámde igen sokáig él (Iránban ismert egy 700 éves példánya is). Egy-egy termő növényről átlagosan fél mázsa termés szüretelhető.

Éréséhez hónapokon át tartó meleg és száraz időt kíván, a mi teleink (egyelőre) túlságosan hidegek neki. Termését kézzel szüretelik, ezt követően a külső, húsos terméshéjat eltávolítják, majd mindaddig szárítják, amíg a csonthéjak föl nem pattannak. Olajos magja nemcsak sósan és pirítva népszerű, hanem édességek (gyümölcskenyerek, kekszek, fagylaltok) alapanyagaként is.

A pisztácia igen értékes és tápláló csemege. Kalóriatartalmának nagy részét a zsír adja, amelynek zöme azonban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll; ezek könnyen elégnek és nem halmozódnak föl a szervezetben.

Nagy arginintartalma révén megakadályozza, hogy lerakódások (plakkok) képződjenek a vérerek falain, ezzel párhuzamosan csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Kísérletek tanúsága szerint 10 százalékkal mérsékli a stressz okozta magas vérnyomást. Igen jelentős a benne lévő A-, B- és E-vitamin mennyisége is, az ásványi anyagok közül pedig kalciumot, vasat, magnéziumot és rezet tartalmaz. A benne lévő lutein az időskori látásromlást csökkenti, antioxidánsai és egyéb anyagai révén pedig pozitív hatású a házaséletben megnyilvánuló férfitehetség erősítésében, illetve megtartásában.



PISZTÁCIAMANDULÁNAK is nevezik azt a magot, amelyet a csonthéjas termés magburka rejt. Az érett magburok (csontár) magától fölnyílik, így a mag könnyen hozzáférhető. (Minél több a kinyílt termés a vásárolt tételben, annál érettebb és így annál finomabb is a pisztácia.) A mag sziklevelei zöldek, ez adja a cukrászati készítmények (fagylaltok, sütemények) „pisztáciazöld” színét.

Ezek is érdekelhetnek