Tavaszt varázsolhatunk - Jácintillat a télben

Tavaszt varázsolhatunk a szürke-szomorú téli szobába a jácint, a tulipán vagy a nárcisz hajtatásával.

Zöld FöldValló László2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.

Kép: , Image: 7504354, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Hyacinth in glass bulb container
, Image: 7504354, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Ha saját termesztésű virághagymákat használunk erre a célra, már novemberben meg kell tenni az előkészületeket: földdel töltött cserépbe ültetni a hagymákat, majd hosszabb időn át teljes sötétségben és 10 fokos hőmérsékleten tartani, hogy átessenek a virágzáshoz szükséges hideg hatáson. Ha megjelentek rajtuk a bimbók, fokozatosan vigyük a cserepet melegebb és világosabb helyre, közvetlenül a nyílás előtt pedig tegyük a szoba verőfényes részébe, hogy gyönyörködhessünk a nyíló virágokban.

Ha most támad kedvünk a hajtatáshoz, legcélravezetőbb, ha úgynevezett preparált jácinthagymákat vásárolunk, amelyeket speciális jácinthajtató üvegbe téve hajtatunk. (A preparált jácinthagymák már átestek a szükséges hideg hatáson, így rövidebb idő alatt fejlesztenek virágot.) Az üvegbe csak vizet kell tölteni (földet nem), mert a hagyma így, csupaszon csak a tartalék tápanyagaiból is képes kinevelni a virágot. Fontos azonban, hogy miután a hagymát beletettük az üvegbe, vigyük teljesen sötét és hűvös helyre, és tartsuk ott mindaddig, míg meg nem jelenik rajta a virágbimbó. A bimbós növény viszont már a világos, fűtött szobában kapjon helyet.

A hajtatóedény aljába (ahol majd a gyökerek megjelennek) mindig csak annyi vizet töltsünk, hogy a víz felszíne és a hagyma alsó része között legalább 2 milliméteres távolság legyen. Amikor pedig – a párolgás miatt – utántöltjük, akkor azt is mindig úgy tegyük, hogy a hagyma ne érintkezzen a vízzel, mert megrothad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek