Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Több olvasónk érdeklődött, miként lehet besorolni az egyes csípős paprikákat az ezért felelős kapszaicintartalom alapján. Erre mesterséges mértékegységet alkottak, az SHU- (Scoville heat unit) skálát, azaz a Scoville-féle csípősségi mértékegységet. Lényege, hogy a tömény kapszaicint 15-16 millió egységnek veszik, a nem csípős paprikáét pedig nullának. Mérése: egységnyi paprikát – például egy köbcentit – cukros vízzel a hányszorosára kell hígítani, hogy már ne érződjék a maró íz hatása.
Kép: Szabad Föld kert termelés mezőgazdaság konyhakert háztáji gazdaság erőspaprika 2015 10 07 Fotó: Kállai Márton
Ennek megfelelően a hazai paprikák közül a csípős kosszarvú úgy 3-5 ezer, a cseresznye- és a kisebb méretű vékony, hegyes erős fajták már 10-15 ezer SHU-egységnyiek.
Az egyre kedveltebb fajták közül a serrano, cayenne vagy tabasco csilik 20–50 ezer SHU közöttiek.
Szinte elképzelhetetlen, hogy mit „tudhatnak” a szinte évről évre bemutatott, új nemesítésű fajták, melyek már 1–2,5 millió SHU közöttiek! (Az önvédelmi fegyvernek számító paprikasprék 3–5 millió egységgel jellemezhetők.)
A piacokon néhol már nálunk is kapható Habanero csilik 300-400 ezer egységet érnek el – ezeket még meg lehet főzni, trópusi gyümölcsös ízt is adnak, nem annyira paprikás a zamatuk, mint a honi fajtáké. A topon tavaly óta a HP56 nevű fajta szerepel, 3 millió egységgel. Korábban 1,5 millióval a Carolina Reaper, a Trinidad Scorpio és a Naga Viper állt az élen. Hogy mikor melyik volt éppen az első, azt az egyes mérések miatt vitatták.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu