A Szabad Föld Kertje: Áll már a sátor

AHOGYAN TERVEZTEM, márciusra elkészült az új fóliasátor. Új helyre raktam, hogy a déli-délutáni erős napsütéstől védje két fa, s nagyobb is lett, mint a régi.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 04. 10. vasárnap2016. 04. 10.

Kép: O Horváth György kert konyhakert állattartás növény termelés tavaszi munkák palánta fóliasátor vetés mag vetőmag 2016 03 30 Fotó: Kállai Márton

A Szabad Föld Kertje: Áll már a sátor
O Horváth György kert konyhakert állattartás növény termelés tavaszi munkák palánta fóliasátor vetés mag vetőmag 2016 03 30 Fotó: Kállai Márton

Ha még egy kicsit hidegebb is van, netán el-elered az eső, azért a kertből már nem kell a házba húzódnunk. Elkészült az új fóliasátor, ami nagyjából 25-30 négyzetméter és 2-2,5 méter magas lett.
(Célszerű olyan magasra építeni, hogy kényelmesen elférjünk benne, így nem kell görnyedezni, ráadásul a fejünk sem súrolja a műanyagot, melyen gyakorta kicsapódik a pára.)

Alatta sikerült végre akkora – 1 x 4 méteres – palántanevelő asztalt kialakítani, ahol minden növény kényelmesen elfér. Így aztán az idén már nem csak zöldségféléket, de egynyári virágokat is nevelünk, így legalább egy hónappal korábban ültethetjük ki saját nevelésű palántáinkat a kertbe.

A sátort – mely inkább kisebb házhoz hasonló – úgy alakítottuk ki, hogy középen 2,5 méter magasra futtathatunk majd uborkát, paradicsomot.

Az egyik oldalán kapott helyet a palántanevelő pultsor, ami alatt szintén lehet a talajban növényeket nevelni. A másik oldalon salátát, retket termesztünk, ezek egy hónappal később kikerülnek, s a helyükre mehet a bab, cukkini, 5-6 bokor krumpli. A lényeg, hogy a melegigényes növényektől a szabadföldihez képest egy hónappal korábban kapjunk termést.

A sátor tehát nagyobb, mint a régi, és mivel nagyobb talajfelületet melegít át a Nap, illetve a meleg levegő térfogata is jóval nagyobb, így lassabban is hűl le. Mikor márciusban hajnalonként még fagyott, a fólia alatt akkor sem volt hidegebb 10 foknál. Most viszont már a túlhevülés ellen kell gyakorta szellőztetni napközben.

A fóliában felállítottam egy százliteres hordót, innen öntözök.

A lényeg, hogy az érzékeny palántákat ne érje hősokk: ha közvetlenül a hideg csapról vagy a kinti esővizeshordóból locsolnánk, akkor akár 20 fokkal hűvösebb víz is a növényekre kerülhetne. A hordóban egyben növényi tápanyagokat is feloldhatunk, tehát tápoldatozhatjuk a növényeinket.

Fontos a fólia alatti talaj/termesztőközeg előkészítése. Ezt érdemes a sátorépítés után elvégezni, ugyanis a frissen ásott, megfelelő magágyat összetaposnánk sátorállítás közben. Lényege, hogy ássuk fel a teljes felületet, gyomtalanítsuk, az esetleges sittet, gyökérmaradványokat, pajorokat, drótférgeket távolítsuk el. Mikor ásunk, két ásónyomnyi árkot készítsünk, majd szórjuk be talajfertőtlenítő granulátummal, s egy réteg érett trágyát terítsünk el benne. A gereblyézés végén porhanyós szerkezetű magágyat kell kapnunk. A szerszámokat gondosan forgassuk, nehogy kihasítsuk a nejlont.

Ezek is érdekelhetnek