A tavasz nagy kérdése - Magról vagy palántáról?

Szinte már egyeduralkodóvá vált a palántás zöldségtermesztés, aminek vitathatatlan előnye a látványosabb fejlődés, a koraibb termés. De azért ne feledkezzünk el a helyre vetésről sem, amit az uborka, tökfélék, saláta, dinnye, cukkini, csillagtök, brokkoli és bimbóskel esetében bízvást gyakorolhatunk, de jó eséllyel próbálkozhatunk a paradicsommal is.

Zöld FöldValló László2016. 04. 20. szerda2016. 04. 20.

Kép: palánta ültetés kert föld termés vetemény növény paradicsom 2015 04 09 fotó: Kállai Márton

A tavasz nagy kérdése - Magról vagy palántáról?
palánta ültetés kert föld termés vetemény növény paradicsom 2015 04 09 fotó: Kállai Márton

Mert igaz, hogy így később kapunk termést, ám a bolygatás, átültetés nélkül az eredeti helyén fejlődő növény általában edzettebb, ellenállóbb lesz, mint az érzékeny palántázott. Másfelől pedig ha a magról vetett növényeink később is kezdenek teremni, napjaink elhúzódó, forró nyaraiban és őszeiben bőven marad idejük a termésük beérleléséhez, illetve a folyamatos terméshez. Arról nem is szólva, hogy egy palánta árából annyi magot vehetünk, ami akár egy egész ágyás beültetéséhez elég. Noha a kereskedelmi forgalomba kerülő palánta tulajdonságait szabvány írja elő, nem árt a körültekintés. A jó palánta fejlett és egészséges, gazdagon elágazó, gyökérzete sűrűn átszövi a tápkockát. (Minél nagyobb a földlabda, annál jobban ered.) Az egészséges gyökérzet fehér színű. A rövidebb ízközű, zömökebb palánták jobban állják az átültetéssel járó megpróbáltatásokat. A fejlett, dús gyökérzet előnyösebb, mint a növény nagysága.

Termést ne hagyjunk a palántán, mert az visszafogja a fejlődését. A kiültetés előtt ne maradjon el az edzés, azaz a palántákat legalább két lépésben vigyük egyre hűvösebb helyekre, s csak ezután ültessük ki a szabadba, hogy az éjszakai hideg ne hasson rájuk sokkszerűen. Nagy melegben, tűző napsütésben ne palántázzunk, a legalkalmasabb a borongós, esős idő.

A palánták a már korábban felásott, megtrágyázott, szépen elmunkált és ülepedett talajú ágyásba kerüljenek. (Trágyázáshoz csakis érett szerves trágyát használjunk.) A sorokat még kisebb területen is érdemes zsinór mellett kitűzni. A sorokon belüli tőtávolság meghatározásának jó módszere, ha egy (a tőtávolsággal azonos hosszúságú) pálcát vágunk, és azt használjuk mérceként. Ásóval, ültetőfával palántázhatunk, kisebb területen jó az ültetőkanál is, mert ezzel jól alkalmazkodhatunk a tápkockák méretéhez. A talajt kézzel tömörítsük a gyökerekhez, és öntözzük be az ültetést.

A magvetéshez hasonló módon készítsük elő a talajt, a mag helyét ez esetben is célszerű kitűző zsinór, illetve mérőléc használatával  meghatározni. A dinnye, uborka, cukkini, csillagtök meghálálja, ha fészekbe vetjük. 


VIRÁGOSKERT VETŐSZALAGON
Megkönnyíti a vetést és mentesít az egyeléstől a gazdaboltokban kapható vetőszalag. Háromméteres szalagokon retek, petrezselyem és sárgarépa papírra ragasztott magvai vásárolhatók meg, a kétméteres fűszerszalagon fűszerfélék magvai vannak. De kapható vetőszalag a parasztkertek virágaival is, amely többek között rézvirág, szarkaláb, őszirózsa, kínai szegfű magvait hordozza.

Ezek is érdekelhetnek