Áprilisi orgona

Májusi orgonaként szerepel a szakkönyvekben közkedvelt díszcserjénk, a közönséges orgona (Syringa vulgaris). Ám a természet régi rendjét egyre inkább megváltoztató globális fölmelegedés átírja ezt is: májusi helyett nyugodtan nevezhetjük immár áprilisinak az orgonát, mivel virágzása a hónap végére lefut, s május első hetére (a ballagásra) jószerivel már csak néhány késve nyíló, hervatag virágot kínál.

Zöld FöldValló László2016. 04. 26. kedd2016. 04. 26.
Áprilisi orgona

De attól még, hogy korábban virágzik, ugyanolyan gyönyörű és elbűvölő, bódító illatú ez a 3–7 méterre növő díszcserjénk, amely a Balkánon őshonos és a törökök révén terjedt el szerte Európában. (A virágát jellemző lila szín neve a növény török leilak nevéből származik.) De nemcsak szép, edzett, jól alkalmazkodó is: a vad alapfaj a vizes, nyirkos területek kivételével mindenütt megél – igaz, a nemes fajták ennél igényesebbek.

Sarjaival megköti a meredek rézsűket, és akár nyírott sövény is nevelhető belőle, azonban azzal számolnunk kell, hogy mivel hajlamos a fölkopaszodásra, könnyen „lukas” lehet a sövény fala (főleg, ha helytelenül metsszük). Ha elnyílásuk után az elszáradt virágokat az első elágazásig visszavágjuk, sokat tehetünk a fölkopaszodása ellen.

Az alapfaj a közismert lila virágú, viszont nemesített változatai már egészen különböző színekben tündökölnek: hófehérek, sötétlilák, sőt sárgák is lehetnek. A virágok szimplák vagy teltek, azonban jó tudni, hogy különösen a fehér színű telt virágúak csapadékos időben könnyen „megrozsdásodhatnak”, mert a sok apró szirom között megáll a víz és kikezdi a szirmokat. A szimpla nagy virágúakat ilyen veszély nem fenyegeti, ezért célszerűbb azokat választani.

Ezek is érdekelhetnek