Permetezés csak receptre

Lapunk nemrégiben foglalkozott a permetezésre vonatkozó szabályok módosulásával. Ehhez kapcsolódva a területet ellenőrző hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) írást juttatott el hozzánk, melyben további fontos részletekre hívja fel a gazdálkodók és a kerttulajdonosok figyelmét.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 04. 03. vasárnap2016. 04. 03.

Kép: Szabad Föld kert tavaszi mezőgazdasági munka termőföld permetezés méreg rovarölés növényvédelem 2014 04 04 Fotó: Kállai Márton

Permetezés csak receptre
Szabad Föld kert tavaszi mezőgazdasági munka termőföld permetezés méreg rovarölés növényvédelem 2014 04 04 Fotó: Kállai Márton

Hasznos tudnivaló a növényvédelmi beavatkozást végzők számára, hogy a növényvédelmi munkavégzésről a házi kertek esetében is értesíteni kell az érintett területtel határos ingatlanon tartózkodókat, amennyiben nem kézi erővel hajtott géppel, hanem például motoros háti permetezővel történik a növényvédő szer kijuttatása.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a növényvédelmi gépek felülvizsgálata csak a növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt nem kézi, illetve háti növényvédelmi berendezéseket érinti. Tehát azokat a házikerttulajdonosokat, akik csak saját felhasználásra termelnek, semmilyen esetben nem érinti a felülvizsgálat.

A permetezéssel kapcsolatban tudni kell – és ebben nincs sok változás a korábbiakhoz képest –, hogy lakott területrészen, házi kertekben jelenleg II., illetve III. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek használhatók. A III. forgalmi kategóriájú növényvédő szereket bárki szabadon megveheti, és saját célra az engedélyokiratoknak megfelelően felhasználhatja. A II. forgalmi kategóriájú készítményeket csak a megfelelő végzettséggel és engedéllyel rendelkezők vásárolhatják meg, illetve, akiknek egy szakirányító a kérdéses szerről növényorvosi vényt állított ki. Ha tehát valaki a saját kertjében saját maga számára termel, és II. forgalmi kategóriájú növényvédő szert megfelelő jogosultság hiányában szeretne felhasználni, akkor növényvédelmi szolgáltatásra kell szerződést kötnie egy szakemberrel ahhoz, hogy vény ellenében ilyen készítményhez hozzájuthasson.

Ezek is érdekelhetnek