A Szabad Föld Kertjében: Elfagyott remények

Igazuk lett azoknak, akik még május végén, a fagyok utáni napokban azt mondták: várjunk május végéig, addigra derül ki, valójában mekkora kárt okozott a hideg. S tényleg: míg az első időkben a legtöbb növény esetében még reménykedhetett a hobbikertész, most már csak legyint: talán majd jövőre sikerül…

Zöld FöldO. Horváth György2016. 05. 28. szombat2016. 05. 28.

Kép: O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás kajszi sárgabarack 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

A Szabad Föld Kertjében: Elfagyott remények
O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás kajszi sárgabarack 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

Így vagyunk mi ezzel a Szabad Föld Kertjében is. Láttuk, hogy a kajszik teljesen elfagytak: a kicsi termés három nap alatt bebarnult, majd lehullott az utolsó szemig. Az őszibarackoknál még május közepén is reménykedtünk, bár a próbaként kettévágott termés belseje, magja sokszor már barna volt.

A barackok 95 százaléka azóta már lehullott, jó, ha néhány szem maradt mutatóban a sokszor első esetben termő fiatal fáinkon.

A meggytől féltünk, sajnos nem hiába: a fák mára már eldobták a két hétig még kitartó, kicsi zöldesbarnás szemeket. Tényleg csak méterenként találni egy-egy termést.

A cseresznye jobban bírta a hideget, a megszokotthoz képest kevesebb, de a család számára elegendő termés várható. Furcsán viselkedtek a szilvák: a fagyok során teljes virágzásban lévő besztercei fajtánk közepes termést fog hozni, míg a korábban virágzó, így már apró terméseket is hordó cacanska lepotica fajtán csak néhány szem maradt. A ringló jobban bírta, ahogy a Mirabella-bokor is sárga lesz a nyáron a terméstől.

A teljesen lefagyott dióhajtások már lehulltak, helyettük alvórügyekből fejlődnek az újak, de ezek már termést nem hoznak.

Sokan már április elején elültetik a burgonyát, a fagy ott is károsított – aztán kiheverte a kárt: új hajtásokat, leveleket hozott, s mára szépen bokrosodik. Mi a fagyok idején ültettünk, így az első hajtások csak később, az esős napokban jelentek meg. Óvatos duhajként a kukoricával is így jártunk el; ahol megfagyott, ott részlegesen pusztult el, egyes egyedek kiheverték a bajt, új leveleket hajtottak.

Dísznövényeink közül a szabadon kelt büdöske, sarkantyúka, legényvirág teljesen elfagyott. Néhány cserépnyi szobapáfrányunkat szintén kár érte, mint ahogy egyegy filodendron is odalett. (Egyszerűen megfeledkeztünk a bokrok alá, árnyékos helyre kirakott cserepekről, holott más szobanövényeinket bemenekítettük a hideg elől.)

Ugyanakkor itt is van remény: új hajtások jelentek meg a levéltövekben. A leglátványosabb baj a hibiszkuszmályva-bokrokon látszik: egy része még mindig nem hozott új hajtást, mások alvórügyei beindultak, de most küzdenek a tetvekkel – e károsítók imádják ezt a növényt, így figyeljünk rá, s permetezzünk!

Zöldségnövényeink szépen fejlődnek, a hideg nem ártott nekik, fóliánkban simán átvészelték a fagyot, sőt már megkezdtük a kiültetésüket is. Erről majd következő számunkban szólunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek