Fagyok után a Szabad Föld Kertjében: Ébredjetek, alvórügyek!

MOST DŐLT EL A GYÜMÖLCS SORSA. A múlt hét elején többször is előfordult hajnali fagy, sőt akadtak helyek, ahol mínusz 4-5 fokra is lehűlt a levegő. A Szabad Föld Kertjét sem kerülte el a rontás.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 05. 07. szombat2016. 05. 07.

Kép: O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás szőlő virág levél fagy 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

Fagyok után a Szabad Föld Kertjében: Ébredjetek, alvórügyek!
O Horváth György szabad föld kert gödöllő konyhakert fagykár tavaszi hideg időjárás szőlő virág levél fagy 2016 04 29 Fotó: Kállai Márton

Az április végi fagyok (20. és 26. környékén fordultak elő) országszerte nagy károkat okoztak. Leginkább a kajszi és a szőlő ment tönkre, egyes parcellákon 100 százalékos károk is keletkeztek. A mi kertünkben is elég nagy a baj: a szőlő teljesen elfagyott, a szaporításra szánt gyökereztetett vesszők szintén, a dión nem maradt érintetlen hajtás, mint ahogyan a kisebb kajszibarackok is a fagyot követő három nap múltán összezsugorodtak, majd lehullottak. Az első napokban azt hittem, hogy a meggynek, cseresznyének, szilvának és az őszibaracknak is befellegzett, de később érdekes mód a barna gyümölcskezdemények egy része ismét zöldülni kezdett. Később lehet megmondani, hogy megmaradtak-e a fán, lett-e belőlük termés. Nagyjából a harmada úszta meg a gyümölcsnek, a következő hetekben nem kell ritkítani az amúgy gyönyörűen kötött fákat. Az almát teljes virágzásban érte a hideg, de furcsa mód elég jól maradt rajta termékeny virág, s mára már látszik, hogy közepes termés várható. A körtét viszont nem bántotta a hideg, ahogy a most még csak virágzásnak induló szedret és málnát sem. Az epernek ártott: éppen az első virágokból képződő, általában a legnagyobb gyümölcsöket hozó termés lett oda, csak a későbbi virágoktól várható hozam. Többi növényünkkel is akadt baj: elfagyott az akác (a virágzás előtt álló fák károsodtak, gond lesz a mézzel), a lilaakác, a trombitafolyondár, de megcsípte a jég a juharokat is.  

A zöldségfélék közül semmi nem károsodott: lám, itt a példa, miért nem szabad idő előtt krumplit ültetni – ezek megfagytak –, a paprikavagy paradicsompalántákat a szabad ég alatt termeszteni április végén. A fóliasátrunkban semminek nem esett baja: a leghidegebb hajnalon, amikor kint mínusz 4-5 fokra hűlt le, bent 6-7 fok meleget mértünk. 

Az országban viszont biztosan több tízmilliárd forintnyi kár keletkezik. 

Az még hagyján, hogy sok helyen nem lesz termés, de ezeket az ültetvényeket is folyamatosan kezelni, permetezni szükséges. Tehát költeni kell rá, miközben bevétel szinte nem várható. Főként a szőlőtermesztők, a kajszi- és őszibarackkal foglalkozók, valamint a dióból élők kerülnek nagy bajba, de sok szántóföldi zöldséget termesztő is panaszkodik a fagy hatására. Nagy kérdés, mennyire károsodtak növényeink, amire választ a következő hetekben kapunk. 

Persze az sem mindegy, hogy ez a hideghullám már a májusi fagyosszentek idejéhez mérve azok korábbi változata volt-e, vagy még május 10–15. között is számolnunk kell egy újabb fagyhullámmal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek