Hangyaattak

Indul a hangyainvázió. Minden lakásba, házba betévednek, a legtisztábba szintén, legyen akár a nyolcadik emeleten is. S nem csak betévednek, de a legtöbb esetben velünk együtt laknak a ház falában, a csempék alatt, a nagyobb hézagokban egész kolónia is megél, fészkel, petét nevel, szaporodik. Szerencsére a nyárra „eltűnnek”, tehát – mondhatni – irtani is felesleges, csak ki kell bírni azt a néhány hetet, míg a bolyok felpumpálják az állományukat, majd békén hagynak minket.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 05. 23. hétfő2016. 05. 23.
Hangyaattak

Ám akik nem képesek elviselni e hívatlan vendégeket, netán nagyon zavaró a rajzás, használhatnak a boltokban vehető vegyszereket, csalétkeket, mérgeket. Ezenkívül készíthetünk porcukorból, sütőporból és/vagy szódabikarbónából olyan elegyet, amely a vonulásuk útjába szórva irtja őket. Egy-két hét így is kell, hogy mérséklődjön, illetve megszűnjön a hangyaattak.

A hangyaéletet kímélők azt ajánlják, hogy a rovaroknak kellemetlen illatanyagokat használjunk. Így különféle növények teáját, kivonatát spriccelhetjük a lukakra, ezzel állva útját a vonulásuknak. Ehhez a gilisztaűző varádics, menta, körömvirág, csalán, üröm, zsálya, levendula, muskátli leveleit áztatják be, illetve fokhagymát, citromlevet használnak, egyesek az ecetre esküsznek. A hangyák egy idő után – ez lehet fél nap – aztán másik utat találnak vonulásukhoz.

Sokan úgy ítélik meg, hogy a hangyák káros állatok. Tévednek és igazuk is lehet. Károsak, mert nevelgetik, áttelepítik a levéltetveket, mert a veteményben a fiatal palánták egy részét károsítják. Ugyanakkor vannak ragadozó hangyák, melyek szinte megszámlálhatatlan rovart, lárvát pusztítanak el évente a kertünkben is. Amennyiben a gyepben építenének bolyt, elég többször locsolni, az ágyásban pedig gyakorta kapálni, s elköltöznek őkelméék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek