Mindennap flekken?

Csapdába estünk. Elpusztult néhány tuja és néhány óriási lucfenyő a kertünkben. Rajtunk maradt a sok ág, a tűlevél, a tuja törzse. Legálisan nem lehet sehová sem tenni: a település határába kivinni tilos, mert a zöldhulladék elhelyezését is jogszabály bünteti, mondván, tűzveszélyes a felhalmozott, majd idővel kiszáradt nagy tömegű levél, ág, gally. Tavalyig még el lehetett égetni otthon a kertben, az utcán, az árok szélén, de ma már ez is tilos.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 05. 24. kedd2016. 05. 24.
Mindennap flekken?

A városlakók még rosszabb helyzetben vannak: bár ott rendszeres a zöldhulladék begyűjtése, csakhogy az erre rendszeresített zsákokba tilos elhelyezni a diólevelet, a fenyőhulladékot, a boróka- és tujamaradékot, mondván, az nehezen komposztálható. Kipróbáltuk, tényleg nem viszik el a kukások.

Maradt egyféle megoldás: a rendes mellé egy másik komposztálót építünk, és abban 3-4 év alatt elkorhasztjuk a növényi maradékokat. A kertből e célra nagyjából 2-3 köbméternyi területet kell lekeríteni, lehetőleg rejtve, hogy ne rondítsa a környezetet.

Illetve egy kicsit csalunk: flekkenezésnek álcázva, a kerti sütögetőben napról napra elégetünk fél köbméternyi gallyat – előkészítve egy-két nyársra húzott füstölt szalonnát, ha valamelyik hatóság netán ellenőrizné, honnan is jön a füst...

Ezek is érdekelhetnek