Rita már kapható

Érnek legkorábbi cseresznyéink, s még ha nem is olyan nagy szeműek és ízletesek, mint a később szüretelhetők, az újdonság erejével hatnak, ami nagy előny. Ha a közeljövőben cseresznye telepítését tervezzük, érdemes már a szezon elejétől végigkövetni a piacon megjelenő fajtákat, megismerkedni velük, és ennek fényében dönteni. Nem lesz könnyű, ugyanis a fajták száma a harmincat közelíti.

Zöld FöldValló László2016. 05. 31. kedd2016. 05. 31.

Kép: Elvira major kísérleti gyümölcsös fa csersznye szüret szedés gyümölcsfa nyár napszámos munka egészséges táplálkozás 2003 06 17 Fotó: Kállai Márton

Rita már kapható
Elvira major kísérleti gyümölcsös fa csersznye szüret szedés gyümölcsfa nyár napszámos munka egészséges táplálkozás 2003 06 17 Fotó: Kállai Márton

Cikkünkben csak a legkorábbiakat vesszük górcső alá, melyek – korai érésidejük miatt – kinőhetnek a cseresznyelégy „foga” alól, azaz nem lesznek „kukacosok” (nem fertőzi meg őket a cseresznyelégy nyűve).

Fontos tudni, hogy a cseresznye nem utóérő, ami főleg a korai fajtáknál jelent nagy kísértést a termesztőknek, hogy mielőbb piacra vigyék.

Így gyakran emiatt lesz félérett és kevésbé ízletes, noha teljesen megérve a koraiak is harmonikus, kellemes ízűek. A korai cseresznyét termő fák gazdáinak számolniuk kell azzal is, hogy az első gyümölcsök a madarak (verebek, fekete rigók) számára is ínycsiklandó csemegék. Ellenük madárháló fára terítésével védekezhetünk a leghatékonyabban, mert a madárijesztőt, legyen az bármilyen csörgő-zörgő-ijesztő, előbb-utóbb megmosolyogják.

Cseresznyetelepítést ne tervezzünk magas talajvízszintű, pangó vizes területekre, mert a gyökerei levegőigényesek. A fagyzugos, párás fekvések sem alkalmasak a számára, mert ott a fagy mellett a monília az átlagosnál is jobban fertőzheti.

A cseresznyének leginkább a mélyrétegű, középkötött vályogtalaj való, de csak abban az esetben, ha a vízzáró talajréteg (agyag, sziklapad) legalább kétméteres mélyen helyezkedik el. Ha ennél feljebb van, akkor ott a már terebélyesedő fa elpusztulhat.

A fajták érésidejét tekintve egykor a Jaboulay nyitotta a sort május közepével, ez azonban visszaszorult. Ma is kapható viszont a Münchebergi korai, ami hasonló időben érik és szintén elég jellegtelen ízű.

A május végén érő Rita már középnagy gyümölcsű, bordóra színeződő. A május végén, június elején szedhető Bigarreau Burlat tetszetős gyümölcse kifejezetten ízletes, a Margit napja táján érő, hasonló nevű fajta pedig már nagy, festőlevű, ízletes termésű. A Margittal azonos időben érik a Szomolyai fekete, amely kicsi-közepes gyümölcsű ugyan, de nagyon ízletes.

A június közepén érő Vega világossárga nagy gyümölcsével, míg a Solymári gömbölyű kiváló zamatával tűnik ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek