Cseresznye, te édes gyógyszer - nem kell áztatni, együk úgy, ahogy van

Itt a cseresznyeszezon, már nemcsak a május végi puhább, jellegtelenebb ízű fajták, hanem a nagyobbak és ropogósabbak is beérnek. Az árak magasak, de megéri cseresznyét enni: nem csak finom, de áldásos a vesének, a benne lévő vörös színanyagnak – az antioxidáns tulajdonságú vegyületeknek – hála a daganatok kialakulását is hátráltathatjuk, sőt a vérkeringési és szívproblémákra is jótékonyan hat. Mosolyogva olvashattuk, hogy egyesek a cseresznyéből méregtelenítő vizet áztatnak – talán egyszerűbb, ha úgy esszük meg, ahogy van.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 06. 18. szombat2016. 06. 18.
Cseresznye, te édes gyógyszer - nem kell áztatni, együk úgy, ahogy van

Már ha marad a fán, mert manapság sok madár lepi el az ágakat, ellenük madárijesztőket, csíkokat, ruhákat aggathatunk fel. Nehezebb elkergetni a most rajzó rózsabogarakat, ellenük inkább darázscsapdát használjunk. Az a baj, hogy a mostani esős, párás időben a madár és rovar rágta sebek nem száradnak be a gyümölcsön – pedig a legédesebb a rigóvágta szem –, hanem két nap alatt moníliás, gombás rothadás indul el.

Aki befőzni akar, most félig éretten szedje a cseresznyét, amikor még kemény, kicsit savanykás a termés. Annál zamatosabb lesz belőle a téli csemege, a levébe szegfűszeget, egy kis fahéjat is tehetünk.

Ezek is érdekelhetnek