Kertésznaptár: Fűszerszüret

KERTÉSZNAPTÁR (június 24–30.)

Zöld FöldValló László2016. 06. 24. péntek2016. 06. 24.
Kertésznaptár: Fűszerszüret

- Kerti fűszerszámaink mindegyikére igaz, hogy értékes illóolajai, illetve hatóanyagai a virágzás körüli időben érik el a csúcsot, különösen akkor, ha ebben az időszakban száraz és napsütéses az idő. A betakarítás legjobb ideje a déli, kora délutáni napszak. Az aratást sarlóval vagy rózsaollóval végezzük, 5-10 centis tarlóra vágva a növényeket. A levágott hajtásokat tágas edénybe (rekeszbe, ládába) gyűjtsük, hogy ne nyomódjanak össze. (Ügyeljünk, hogy elfásodott részek ne kerüljenek közéjük.) A leszedett növényrészeket 5-10 centis darabokra vágva és vékony rétegben kiterítve szellős, hűvös helyen szárítsuk, a szárítmányt (herbát) tároljuk. A tárolás során fontos, hogy a megszárított herbát minél gyérebb fény érje, a lehető legkevesebbet érintkezzen a levegővel, ne érje nedvesség. Legjobb, ha szárított gyógynövényeinket átlátszatlan üveg- vagy kerámiatégelyekben, edényekben tároljuk.


- Mivel a balkonkertben sok növény van együtt kis helyen, hamar kimerítik a kevéske földjük tápanyagtartalmát. Ezért fontos, hogy rendszeresen tápoldatozzuk őket. A zsúfoltság miatt nagyobb lehet köztük a különféle gombás megbetegedések veszélye, amit úgy is csökkenthetünk, ha locsoláskor nem öntünk vizet a levélre. Ha pedig kezdeti fertőzést (foltosodást, torzulást) tapasztalunk egyes leveleken, vágjuk le ezeket és dobjuk a kukába. Természetesen fontos a balkonkert gyommentesen tartása is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek