Nehéz az időzítés - Nem is olyan egyszerű a szénakészítés

A VILÁG legegyszerűbb munkája a szénakészítés, ami szinte minden gazdának kötelező feladat, ha növényevő állatokat tart. Vagy mégsem? Munkára fogunk egy kaszát/sarlót, aztán várunk két napot; forgatunk, várunk két napot; gereblyézünk, villázunk, és az egész évre begyűjtjük a tartósított értékes takarmányt.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 06. 04. szombat2016. 06. 04.

Kép: Június nyár eleji mezőgazdasági munkák balaton traktor fűkasza kaszáló rét felvidék 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton

Nehéz az időzítés - Nem is olyan egyszerű a szénakészítés
Június nyár eleji mezőgazdasági munkák balaton traktor fűkasza kaszáló rét felvidék 2014 06 04 Fotó: Kállai Márton

Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, főleg nem most, amikor szinte mindennapos záporok, zivatarok tarkítják időjárásunkat. Mert nem kaszálni vagy gyűjteni nehéz, hanem a munkát úgy időzíteni, hogy lehetőleg ne ázzon el a félig vagy teljesen megszáradt széna. Kaszáláskor figyelni kell néhány dologra. Így például arra, hogy ne kerüljön mérgező növény a szénába.

Érdemes utánanézni, hogy melyik növény veszíti el méregtartalmát a száradás során, s melyik tartja meg. Zölden és szárítva is mérgezők például a zsurlók, őszi kikerics, sziki üröm, nadragulya, kutyatejfélék, tavaszi hérics, lyukaslevelű orbáncfű, gyűszűvirág, farkasalma, beléndek, tiszafa, héricsek, csucsorfélék, csattanó maszlag, bürök, páfrányok levelei, varádics, hunyorfélék, selyemkóró, liliomfélék, konkoly, sisakvirág, fekete nadálytő, len, pipacs. Csak zölden mérgeznek a boglárkafélék, a vízi harmatkása, a csörgő kakascímer.

A többségünk ezeknek jó, ha a felét ismeri, tehát szénakészítés előtt növényfelismerésből is képezni kell magunkat.

Jól hasznosíthatók a sokak szerint csak gazként nyilvántartott, haszontalannak tartott pitypang, libatop, disznóparéj, tyúkhúr, de még a parlagfű is. Nos, ez utóbbinak nagy a fehérjetartalma, ideális az aminosavösszetétele.

Persze a szénák többségét a fűfélék, a lucernák és herefélék adják a jól kezelt kaszálón. Ezeket legjobb virágzás előtt vágni, néhány nap alatt kiszárítani, majd száraz helyen tárolni. Már ha lehet. Az idén az első nagyobb adag kaszálékot képtelen voltam begyűjteni és eltenni, mert a két héttel ezelőtti, több napig tartó esők előtt kaszáltam le és megrothadt. Azaz érdemes figyelni az időjárás- előrejelzést, és ha jön 3-4 napos száraz időszak, akkor kaszálni. Ha eső várható, a félig megszikkadt szénát nagyobb ponyvákba gyűjtöm.

Egy-egy adag 1-2 köbméternyi, ezeket tető alá tudom húzni még egyedül is, ha esne, aztán napos időben kiteregetve teljesen kiszárítom.

Fontos – a főleg géppel végzett - kaszálás előtt átnézni a területet, nem fészkel-e a környéken védett madár, nem húzódik-e meg ott kölyök állat, nyúl, őz, fácán, fogoly fészekalj.

 


MI A KÜLÖNBSÉG? Sokan keverik össze a szénát a szalmával. A szalma a gabonafélék aratás után megmaradt, száraz levágott szára, levele. Tápértéke általában kicsi, de például a zabszalma jó kiegészítő takarmány lovaknak, kérődzőknek.

- APRÍTVA. Miközben húsz éve még szinte minden árokpartot, füves foltot kezelt valaki, addig ma csak a motoros fűkaszák dolgoznak, melyek felaprítják, néhány centis darabokra szecskázzák a füvet, a zöldet. Így veszendőbe megy az egész: szinte használhatatlan takarmányozásra, nehéz gyűjteni – de azért megéri. Például jó alomnak, ha nem is olyan nagy a nedvszívó képessége, mint a szalmának. De kiváló a tojófészkek bélelésére is: az anyanyulak jó fészkeket készítenek vele fialás előtt.

Ezek is érdekelhetnek