Jégkár után

A múlt héten Észak-Magyarországot és Békés megyét károsító jégesők után siralmassá vált a határ, a kertek. A közvetlen kár jól látható: a termést, a leveleket, a hajtásokat leszaggatta a gyakorta tojás nagyságú jég.

Zöld FöldO. Horváth György2016. 07. 10. vasárnap2016. 07. 10.

Kép: Medgyesegyháza, 2013. május 30. Sajben Pál gazdálkodó jéggel vert dinnyét mutat Medgyesegyháza határában, 2013. május 30-án. Közel kétszáz hektár dinnyét vert el a szárazon hulló jég a Békés megyei településen és a szomszédos Medgyesbodzáson kora délután. MTI Fotó: Rosta Tibor, Fotó: Rosta Tibor

Sajben Pál
Medgyesegyháza, 2013. május 30. Sajben Pál gazdálkodó jéggel vert dinnyét mutat Medgyesegyháza határában, 2013. május 30-án. Közel kétszáz hektár dinnyét vert el a szárazon hulló jég a Békés megyei településen és a szomszédos Medgyesbodzáson kora délután. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

Ez azonban csak az elsődleges kár, ugyanis a növények a következő napokbanhetekben további veszélyeknek vannak kitéve. Ezért fokozottan kell törődni velük. A nagyobb letört ágakat a sebzéseik alatti szakaszon – legjobb a tőhöz közel – le kell fűrészelni, s amikorra megszáradt a felület, átkenni sebtapasszal. A tépett levélen, tört hajtáson keresztül sok károsító fertőzheti a növényeket, ezért permetezni kell. A kánikula és az esők váltakozásával mindig időszerű a növények védelme, de a sebzések miatt ez most elkerülhetetlen. Sőt a sebek hegedését, a bőrszövet vastagodását segítő kalciumos kiegészítés is javallott. A szereket úgy válogassuk össze, hogy legyen benne rezes és kénes – vagy azoknak megfelelő – hatóanyag. Az a legjobb, ha egyszerre használunk kontakt – azaz a felületen ható –, illetve felszívódó típusú szereket.

A növények attól függően képesek kiheverni a jégverést, mennyire

károsodott levélzetük, a hajtásrendszer. A termést ért sérülés viszont általában végzetes: roncsolódik a felület, felhasad a bőrszövet, sérül a gyümölcshús, s ezeket általában rövid időn belül a monília gyümölcsrothasztó változata megsemmisíti.

Amennyiben lehetséges, a beteg gyümölcsöt hasznos eltávolítani a fáról.

A zöldséges kertben a paprika és a paradicsom kiheveri a bajt, feltéve, hogy a jég nem semmisítette meg teljesen a töveket. A fejesedő káposzta kevésbé, a babfélék inkább képesek regenerálódni, s a kukorica is, ha csak nem sérült a csőkezdemény.

A szőlőkben szintén nagy kár keletkezik, ráadásul a mostani száraz meleg miatt fellépő lisztharmat fertőzését, továbbá az esők és a párásabb hajnalok után a peronoszpóra támadását kell megelőzni.

Ezek is érdekelhetnek