Jó üzlet a quinoa?

A divatos élelmiszer-ipari alapanyagok időről időre felkeltik a termelők érdeklődését. Ez történik most a quinoával (a rizsparéjjal), amelyet eleinte csak a biotáplálkozás hívei ismertek, ám ma már a szupermarketekben is kapható.

Zöld FöldLengyel Gabriella2016. 07. 11. hétfő2016. 07. 11.
Jó üzlet a quinoa?

A magját fogyasztjuk, de nem gabona, hanem a spenóttal rokonítható növény. Termése gluténmentes, könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.

Dél-Amerikában őshonos, több mint 120 változata ismert, egyes fajok a forróságot is jól bírják. Mivel nagy rá az igény, a kaliforniai gazdák figyelmének középpontjába került, komoly haszonnal járó bevételt remélnek belőle – írja az agrarszektor.hu.

Divatjának köszönhetően az ára 2006 óta megháromszorozódott: a paletta több finomított verzióval – fekete, piros és prémium típusokkal – bővült, ez indokolja a magasabb árat. A hozambecslések szerint jól döntött, aki a termesztésébe fogott. Itthon is folyik vele a kísérletezés, érdemi sikerekről egyelőre még nem hallani. Úgy tűnik, a hazai klíma mellett nem hozott piacképes magokat, bár a Somogy megyei Krisna-völgyben már sikeres betakarításról is beszámoltak. Hogy ez lesz-e a jövő nagy üzlete mifelénk is, majd meglátjuk.

Ezek is érdekelhetnek